Hlavní obsah

Na ČZÚ ocenili dokumenty o vědcích, filozofech i farmářích

Novinky, pro

Rektor České zemědělské univerzity v Praze (ČZÚ) Jiří Balík ocenil koncem října na přehlídce Life Sciences Film Festival dokumenty o vědcích, sedlácích a filozofech.

Článek

Na soutěžním filmovém festivalu, který organizuje ČZÚ a občanské sdružení Harvest films, se představilo celkem 132 snímků z 28 zemí, samotné soutěže se zúčastnilo 46 dokumentů.

Mezi oceněnými snímky je například dokument Příběhy úspěšných sedláků, na němž porota ocenila celoživotní zápas českých soukromých zemědělců a také představení dobré zemědělské praxe.

Ocenění získaly i filmy Malé je krásné, za inspirující představení odkazu rakouského myslitele Leopolda Kohra, Smrt lesa za široký pohled na souvislosti klimatických výkyvů a zpracování aktuální lesnické problematiky, Biomimikry za objevná odhalení, jakými způsoby je možné se učit od přírody.

Studenti ocenili americký snímek 

Cenu studentů získal za působivé shrnutí pohledu na vědecký pokrok napříč všemi obory americký snímek Nová biologie.

Hlavní cenu ministerstva zemědělství si odnesla produkční německého dokumentu Farmář, který slyší trávu růst, kterou na festival doprovodil i hlavní protagonista filmu Michael Simmel, který se pětadvacet let věnuje ekologickému zemědělství. Všechny přítomné emotivně vyzval, aby milovali přírodu a učili se od ní.

Hlavní cenu rektora ČZU obdržel dokument ze světa mikroorganizmů Neporazitelní za názorné připomenutí, že přes všechen vědecký pokrok má příroda stále poslední slovo.

Na promítání navázaly diskuse, semináře a besedy, kterých se vedle tvůrců a odborníků z akademického světa účastnily i další osobnosti jako herec Jaroslav Dušek, známý popularizátor vědy Jaroslav Petr, předseda Asociace soukromých zemědělců Josef Stehlík.

„Přípravnému týmu se podařilo shromáždit úctyhodný počet kvalitních dokumentů, přesto že jde o první ročník tohoto festivalu. Oceňuji také atmosféru celé akce a plné posluchárny, kde se o filmech diskutuje,“ uvedl Balík.

Reklama

Výběr článků

Načítám