Hlavní obsah

Sny si brzy budete moci nahrát jako film, tvrdí vědci

Většina lidí si ze svých snů pamatuje jen útržky, to by se ale mohlo změnit. Vědci předpovídají, že bychom brzy mohli využívat počítače k tomu, abychom zjistili, co se nám v noci zdálo a mohli si své sny ráno pustit za záznamu. Informoval o tom server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Psychiatři z Institutu Maxe Plancka v Mnichově už prokázali, že skenery mozku dokážou nahlédnout do snů takzvaných lucidních snílků - lidí, kteří své sny dokážou kontrolovat. Takoví lidé mají schopnost si při snění uvědomit, že sní, a mohou své sny ovlivňovat. Jde vlastně o jakési probuzení ve spánku.

Stejná mozková aktivita v reálu i ve snu

Podle posledních výzkumů lze aplikovat skenování mozku bdělých lidí i na spící a snící. Vědci totiž dokázali, že když lucidní snílci provádějí v reálu nějakou činnost a pak se jim o téže činnosti zdá, vypadají skeny jejich mozku stejně.

Výzkum, publikovaný v Current Biology, by mohl využít nedávno objevenou rekonstrukční technologii a vytvořit pohyblivé obrázky lidských snů.

Lucidní snílci se dohodli s vědci, že budou hýbat očima a rukama ze strany na stranu, aby vědcům ukázali moment, kdy začnou kontrolovat své sny a začnou snít o svírající se ruce.

Vědci monitorovali snílky pomocí zobrazení magnetické rezonance i infračervené spektroskopie, aby zobrazili horká a studená místa v mozku, z čehož dostali obrázek mozkové aktivity.

Snící lidé sice ve spaní nesvírali ruku v pěst. Když ale snili o svírání ruky v pěst, skeny mozku ukázaly stejnou mozkovou aktivitu, jako když ruku svírají v bdělém stavu.

Vědci z Planckova institutu zrekonstruovali zatím jen dva sny, pokusy jsou podle nich extrémně obtížné. "Účastníci musí usnout na skeneru, dosáhnout REM fáze spánku a snít pokaždé tentýž sen," vysvětlil Michael Czisch, který je ohledně technologie velmi optimistický. "Je to první důkaz toho, že lze využít zobrazení mozku k tomu, aby se daly číst lidské sny," dodal.

Rekonstrukční technologie umí znázornit vnitřní obraz

Letos už rozluštili vědci z Kalifornské univerzity v Berkeley mozkovou aktivitu díky měření průtoku krve vizuálním kortexem v mozku a s pomocí toho vytvořili obraz toho, na co dotyčný myslel.

Informace převedli vědci na obrazové vzory poté, co dobrovolníky "nakrmili" množstvím videoklipů z počítače. To jim mělo umožnit nahlédnout na film v mysli zkoumaného. Vědci nakonec dokázali, že jejich technologie dokáže rozpoznat a zrekonstruovat filmové klipy, které viděli dobrovolnící těsně předtím, než byli skenováni.

"Je to významný krok směrem k rekonstrukci vnitřních obrazů," komentoval to profesor Jack Gallant, neurolog z výzkumného týmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám