Hlavní obsah

NASA zveřejnila úchvatné záběry noční Země

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil videozáběry, které zachycují planetu Zemi z oběžné dráhy v době, kdy pozemšťané mají noc. Průlety nad osvětlenými městy ukazují noční život na Zemi z méně tradiční perspektivy.

Článek

Záběry pořídila posádka Expedice 29 na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v průběhu září a října. Na nočních záběrech je zřetelně vidět kontrast mezi oblastmi ponořenými do tmy a zářícími aglomeracemi pulzujícími lidským životem.

Na snímcích pořízených z výšky 370 kilometrů je zachycený průlet nad večerní Afrikou a Blízkým východem. Zaujmou osvětlené břehy Nilu i pobřeží Středozemního moře.

Další záběry nabízejí průlet nad Středozemím od Gibraltaru přes pobřeží Španělska a Francie, znázorňující charakteristickou siluetu Apeninského poloostrova, odkud se kamera přemísťuje severovýchodním směrem až nad Kazachstán.

Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří se zajímají o Dálný východ, jeden ze záběrů ukazuje přelet nad západní Barmou k východu Malajsie v Jihočínském moři. Zřetelné jsou také bouřky a další zajímavé atmosférické jevy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám