Hlavní obsah

Kolébka všeho života na Zemi leží u Grónska, soudí vědci

Novinky, pst

Bahenní sopky v Isua na jihozápadě Grónska označil tým geologů z Lyonu za pravděpodobné místo zrození primitivního života na Zemi. Před přibližně čtyřmi miliardami let se právě z těchto sopek uvolnily chemické sloučeniny nezbytné pro vytvoření prvních biomolekul v podmínkách vhodných pro vznik života.

Článek

Na místě zvaném Isua Rock se tak poprvé podařilo najít místo, které tyto podmínky splňuje, nebo lépe řečeno splňovalo před 3,8 miliardy let, kdy vznikl první primitivní život. Lyonský tým o svém výzkumu informoval v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Podle vědců měla pro život – formování biomolekul - stěžejní význam přítomnost serpentinitu (hadce), temně zeleného minerálu, který se používá při výrobě šperků nebo dekorativních obkladů. V přírodě vzniká v místech, kde se mořská voda dostává do svrchního zemského pláště a v hloubkách kolem 200 kilometrů přechází do zóny, kde dochází k posunu zemských desek. Minerál se objevuje i na stěnách u hydrotermálních zdrojů.

Předpokládalo se již dříve, že život vznikl poblíž hydrotermálních zdrojů, které jsou dodnes k vidění na mořském dně poblíž oceánských hřbetů. V těchto místech je dostatek vodíku, metanu a dusíkatých sloučenin, které chrlí podmořské gejzíry. Ovšem tyto podmořské černé komíny jsou zároveň silně kyselé, a to brání vytvoření stabilních vazeb pro vznik aminokyselin, stavebních kamenů organických molekul. Proto bylo nutné najít takové místo, které by poskytovalo stejné prostředí a zdroje, ale bez této kyselosti.

Vysoké teploty stopy zničily

Analýza sedimentů z grónské oblasti pocházejících z doby před 3,8 miliardami let však ukázala, že specifické složení hornin v oblasti, která patří ke geologicky nejstarším na Zemi, vytvořila podmínky vhodné pro stabilizaci aminokyselin. Navíc analýza potvrdila i přítomnost fosforu, který doplnil koktejl pro vznik primitivního života.

Nicméně stopy života v této oblasti nebyly nalezeny, protože prošly vysokými teplotami a křehké stopy primitivního života byly nejspíš dokonale zničeny. Dochované stopy života pocházejí z doby mladší – před 3,55 miliardami let a byly nalezeny v Austrálii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám