Hlavní obsah

Německý satelit dopadl zřejmě do Indického oceánu nebo do Číny

Aktualizováno

Vysloužilý německý satelit ROSAT, který vstoupil do atmosféry v neděli zhruba ve čtyři hodiny ráno našeho času, dopadl na Zem. Podle Německého střediska pro letectví a vesmír (DLR) se zatím nedá určit, kde umělá družice přistála. Spekuluje se o Indickém oceánu.

Článek

BBC uvedla, že podle časového sledu by trosky měly dopadnout do Indického oceánu. Pokud dopadly na pevninu, bylo by to do Číny nebo Barmy. Zatím se ale neobjevil nikdo, kdo by viděl trosky satelitu padat.

Mluvčí DLR Andreas Schütz podle agentury AP řekl, že vědci ztratili kontakt se satelitem v okamžiku, kdy mu k hranici atmosféry zbýval zhruba půlhodinový let dlouhý 20 000 kilometrů.

Satelit vážil dva a půl tuny, vědci předpokládali, že zhruba půl tuny z toho je vyrobeno z materiálu, který v atmosféře neshoří.

Vědci odhadují, že do atmosféry mohl vstoupit mezi 03:45 SELČ a 04:15 SELČ. Na Zemi mohlo dopadnout možná až 30 úlomků, a to rychlostí až 450 kilometrů za hodinu.

Koncem září vyvolal velkou pozornost neřízený pád amerického výzkumného satelitu UARS, který vážil přes šest tun. Pevné části, které mohly průlet atmosférou přečkat, dopadly nejspíše do Tichého oceánu anebo na neobydlená území Kanady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám