Hlavní obsah

První pacient v Česku dostal trifokální čočku

Právo, Jaroslav Šnajdr
Havlíčkův Brod

Havlíčkobrodská nemocnice má od čtvrtka celorepublikový primát. Její lékaři poprvé v Česku provedli unikátní operaci, při níž pacientce do oka implantovali speciální trifokální čočku.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Primář očního oddělení havlíčkobrodské nemocnice Peter Mojžíš při celorepublikově první implantaci speciální trifokální čočky

Článek

„Na rozdíl od běžné multifokální čočky, která koriguje vidění na čtení a na dálku, nová čočka zlepšuje vidění i na střední vzdálenost potřebnou například pro práci s počítačem, což byl dříve velký problém,“ vysvětlil Právu unikátnost čočky primář očního oddělení Peter Mojžíš, který první operaci úspěšně provedl.

Pacientkou, která podstoupila asi patnáct minut trvající ambulantní zákrok, byla třiapadesátiletá Hana Posekalová z Jihlavy.

„V podstatě celý život jsem nosila velké dioptrie a teď už pár hodin po operaci na oko bez problémů vidím. Před zákrokem i během něj jsem měla trochu strach, ale jinak jsem nic necítila. Je to úžasné prozření,“ svěřila se s prvními pocity pacientka.

Pojišťovny čočky nehradí

Trifokální čočka je podle Mojžíše unikátní také v tom, že se vkládá do oka pomocí speciálního zavaděče a lékař se jí během operace vůbec nedotkne, což snižuje riziko možné infekce. „Zákrok je ale naopak proti výměně za běžnou čočku náročnější na její přesné umístění,“ doplňuje primář.

Nemocnice zatím dostala od svého zahraničního partnera 20 trifokálních čoček, na které už má zájemce. Zařadila se tím mezi 30 center v Evropě, kde tyto operace provádějí.

„K tomu, že jsme byli jako první u nás vybráni, přispělo asi hlavně to, že máme dobře fungující školicí centrum a absolvujeme častá školení v zahraničí,“ dodal Mojžíš.

Trifokální oční čočky se mají na český trh dostat nejdříve v průběhu příštího roku. Přesná cena zatím nebyla stanovena. Měla by se ale pohybovat asi do 20 tisíc korun, které zaplatí pacient. Čočky totiž pojišťovny nehradí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám