Hlavní obsah

Praha zruší tři střední školy, sloučí je s jinými

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha zruší od příštího školního roku tři střední školy, sloučí je s jinými. Rozhodli o tom radní hlavního města. Sloučení se dotkne například odborné školy logistických služeb v Praze 9 či potravinářského učiliště v Písnici. Praha doufá, že tím ušetří až devět miliónů korun. Záměr musí ještě schválit zastupitelstvo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle primátorova náměstka Antonína Weinerta (ČSSD) je důvodem rušení také demografický vývoj. „Je nutné přistoupit ke sloučení škol, o které je ze strany uchazečů dlouhodobý nezájem, nebo jsou identické obory vzdělání nabízeny jinými ekonomicky silnějšími školami,“ uvedl.

Podle Weinerta loni nastoupilo na střední školy v Praze asi 12 700 žáků, letos asi o 1100 méně. „Letos je v devátých třídách základních škol 6567 žáků, v prvních ročnících středních škol je ale k dispozici téměř 10 500 míst," poznamenal Weinert.

K 1. červenci 2012 se Střední odborná škola logistických služeb v Praze 9 sloučí se Střední školou elektrotechniky a strojírenství v Praze 10, která bude zároveň nástupnickou školou. Sloučení čeká rovněž Střední průmyslovou školu zeměměřickou v Praze 9 a Střední průmyslovou školu stavební Josefa Gočára v Praze 4.

Nová škola se bude jmenovat Střední průmyslová škola stavební a zeměměřická Josefa Gočára. Rada také schválila sloučení Středního odborného učiliště potravinářského v Písnici se Středním odborným učilištěm gastronomie v Praze 10.

Praha původně uvažovala o zrušení pěti škol, opatření se nakonec nedotkne odborné školy v Drtinově ulici v Praze 5 ani strojnické průmyslové školy v Betlémské v Praze 1.

Reklama

Výběr článků

Načítám