Hlavní obsah

Korejský vědec, který podváděl s lidskými buňkami, měl naklonovat kojota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdiskreditovaný jihokorejský vědec Hwang U-sok, který v minulosti podváděl při své vědecké práci, v pátek oznámil, že se jeho týmu jako prvnímu na světě podařilo naklonovat kojota. Jeho dalším cílem je prý mamut.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jihokorejci údajně naklonovali kojotyVideo: Reuters

 
Článek

K naklonování osmi kojotů, kteří se narodili 17. června, bylo použito kůže této psovité šelmy. Jádro buňky kojota bylo přeneseno do vajíčka feny běžného psa, z něhož bylo předtím odstraněno původní jádro.

Zvířata budou vyrůstat v jihokorejské provincii Kjonggido, jejíž vláda projekt financovala, a později budou darována zoologickým zahradám v Jižní Koreji i v cizině.

"Nyní probíhá klonování psa hyenovitého a v budoucnu se chceme pokusit o klonování mamuta," uvedl Kim Mun-So, guvernér provincie Kjonggido. K replikaci mamuta chtějí experti použít vajíček slona a mamutí DNA z až 20 000 let starých vzorků kostní dřeně, svalů a kůže tohoto prehistorického zvířete, které byly nalezeny v ledu sibiřské tundry.

Foto: Reuters

Kojot, který vznikl z naklonovaných buněk v Jižní Koreji.

Hwang vyvolal mohutný skandál v mezinárodní vědecké komunitě v roce 2005, kdy se ukázalo, že jeho tvrzení o úspěšném naklonování lidských kmenových buněk bylo podvodné. Vědec totiž výsledky práce na lidských embryích zfalšoval. Kvůli podvodu byl Hwang vyloučen z univerzity, na níž pracoval, a v roce 2006 začalo soudní řízení, v němž byl tento muž uctívaný kdysi jako jihokorejský národní hrdina obžalován z podvodu a zpronevěry dotací. Do vězení nakonec nešel.

Úspěchy Hwangova týmu při klonování zvířat naopak nezávislí experti potvrdili. K těmto úspěchům patří i fakt, že Hwang se v roce 2005 stal prvním vědcem, kterému se podařilo naklonovat psa.

Reklama

Výběr článků

Načítám