Hlavní obsah

Změna klimatu zmenšuje zvířata i rostliny, tvrdí vědci

Washington

Mnoho živočišných i rostlinných druhů v posledních desetiletích zmenšilo své rozměry, což vědci dávají do souvislosti s globálním oteplováním. Výsledky nového výzkumu v neděli zveřejnil odborný časopis Nature Climate Change. Řada expertů ale objektivní zmenšování živých organismů do souvislosti se změnami klimatu nedává.

Foto: Profimedia.cz

Prinie půvabná (Prinia gracilis) ztratila za 40 let čtvrtinu své váhy.

Článek

Autoři studie zjistili, že 38 z 85 zkoumaných rostlinných a živočišných druhů zmenšilo svou velikost ve srovnání s rokem 1985. Jistý typ skotské ovce je například o pět procent menší, zmenšení ve srovnání se stavem před třiceti lety vědci zjistili i u vzorků bavlny, kukuřice a jahod, ale i mezi krevetami, kapry, žábami, drozdy nebo rysy.

Ukázalo se, že ani polární medvědi nedosahují takové velikosti, jako před lety. Váha vrabců se mezi lety 1950 a 1990 snížila o sedminu, pták Prinie půvabná (Prinia gracilis) ztratil dokonce ve stejném období čtvrtinu své váhy.

"Mezi mnoha organismy napříč rostlinnou říší i mezi velkými obratlovci je patrná tendence ke zmenšování," konstatuje jedna z autorek studie Jennifer Sheridanová z alabamské univerzity v USA. Poukazuje na zákon známý jako Bergmannovo pravidlo, podle něhož je rozměr živočichů tím větší, čím chladnější je podnebí, v němž žijí. Podle Sheridanové to zřejmě platí i naopak.

Izraelský zoolog Yoram Yom-Tov ale takovému tvrzení nevěří. "Změny v rozměrech organismů jsou normálním jevem," soudí. Na klimatické směny nelze podle něj "svádět" všechno. "Jsou-li životní podmínky příznivé, jsou organismy větší a více se rozmnožují. Jsou-li nedobré, chovají se opačně. Většina z nich se ale přizpůsobí, a tudíž není důvod k panice," prohlásil Yom-Tov.

Reklama

Výběr článků

Načítám