Hlavní obsah

Vědci na stopě genu blokujícího demenci, 115letá žena jí netrpěla

Montreal

Vědci znají kompletní genetickou informaci ženy, která se dožila 115 let. Na výročním setkání amerických genetiků v Kanadě oznámili, že zřejmě měla gen, který blokoval demenci. Žena, která byla v době své smrti nejstarší na světě, neměla žádné příznaky stařecké demence a měla mysl jako lidé o celá desetiletí mladší, uvedla BBC s odvoláním na nizozemské experty, kteří na konferenci představili svou studii.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Žena, jejíž identita se tají a je známa jen jako W115, souhlasila před svou smrtí, že poskytne své tělo lékařům. Ti přečetli celý její genom. Stala se tak nejstarším člověkem, jehož celý genetický kód byl zmapován.

Henne Holstegeová z amsterdamského Oddělení klinické genetiky po jeho prozkoumání uvedla, že to vypadá, že měla ve své DNA vzácné genetické změny. Zatím není jasné, co jak přesně fungovaly, ale nějakým způsobem jí chránily před demencí.

„Vím, že byla výjimečná, víme, že její mozek neměl žádné příznaky Alzheimerovy choroby. Ve svém těla musela mít něco, co ji proti demenci chránilo. Myslíme si, že mohou existovat geny, které mohou zaručovat dlouhověkost a bránit Alzheimerově chorobě,“ řekla Holstegeová.

Předčasně narozená žena strála pomalu

Žena se narodila předčasně a nepočítalo s tím, že přežije. Přesto se dožila mimořádně vysokého věku. Do domova s pečovatelskou službou přišla ve 105 letech. Ve sto letech se léčila s rakovinou prsu, zemřela o patnáct let později na nádor v žaludku.

Když jí prováděli ve 113 letech testy duševních schopností, reagovala jako ženy ve věku 60 až 75 let.Při pitvě nenalezli patologové žádné stopy demence, ani žilní problémy.

Britský lékař Jeffrey Barrett ze Sangerova centra v Cambridge zkoumání genomu nejstarší ženy komentoval slovy: „Genová mapa nejstarší ženy na světě představuje důležitý startovací bod pro porozumění, jak změny DNA souvisejí možností dožít se vysokého věku ve zdraví. Abychom ale skutečně porozuměli biologii dlouhého a zdravého života, potřebujeme vidět genovou mapu stovek nebo tisíců lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám