Hlavní obsah

Rekordní rozpočet na českou vědu a výzkum z poloviny hradily firmy

Do vědy a výzkumu šlo loni v Česku téměř 60 miliard korun, tedy asi 1,6 procenta HDP, což je nejvíc od roku 1993. Na nárůstu se podílely hlavně soukromé firmy, které do vědy vložily téměř 30 miliard, uvedl dnes Český statistický úřad. Jedna čtvrtina výdajů podnikatelského sektoru šla přitom do vývoje automobilového průmyslu, dalšími významnými sektory byly strojírenství a farmaceutický průmysl.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Česko investuje do vědy a výzkumu víc než Itálie, Řecko nebo Španělsko. V porovnání s Maďarskem jsou investice do vědy v Česku dvojnásobné, se Slovenskem sedminásobné. Například Rakušané ale dávají na vědu třikrát víc než Češi, uvedl na tiskové konferenci expert ČSÚ Martin Mana.

Soukromé firmy investovaly loni do vědy 28,9 miliardy korun, tedy téměř polovinu. Celkem 10 procent z celkových investic do vědy, tedy šest miliard korun, pochází od zahraničních firem.

Foto: ČTK

Stejně, jako je podnikatelský sektor hlavním zdrojem financí v české vědě, je také hlavním sektorem, kde se spotřebovávají. Loni soukromé firmy přijaly 60 procent veškerých prostředků do vědy, na druhém místě byl vládní sektor, přestože se jeho podíl na celkových výdajích v posledních deseti letech snížil, a to především ve prospěch vysokých škol. Jejich podíl se loni vyrovnal na 19, respektive 18 procent.

Vzhledem k nadvládě podnikatelského sektoru v českém výzkumu se nejvíc peněz vkládá do experimentálního vývoje (25,3 miliardy korun). Na aplikovaný výzkum šlo 17,9 miliardy korun a na základní výzkum, který je dominantou především vládního sektoru, pak zbylých 15,9 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám