Hlavní obsah

Vědci vytvořili neviditelný plášť, zatím funguje jen pod vodou

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dallas

Ve světě se už objevila různá maskovací zařízení, nejrůznějšími plášti počínaje a velkými stroji konče. Nikdy však nefungovala přesně tak, jak by se od nich očekávalo. Na internetu se ale koncem září objevilo video, které poskytlo jeden z nejpřesvědčivějších vědeckých důkazů, že ke zneviditelnění nejsou potřeba žádná kouzla.

Článek

Je naprosto skutečný a spouští se pouhým stisknutím tlačítka. Tento „neviditelný plášť“ funguje na základě dobře známého fenoménu zvaného fata morgána. Je však vytvořený pomocí zahřívaných uhlíkových nanotrubiček. Zařízení funguje na principu fototermální přeměny, která je založena na lomu světelných paprsků. Světlo je ohýbáno od daného povrchu směrem k lidským očím.

Jde o stejný jev, který nastává, když horký vzduch nad zemí vytváří iluzi vodní plochy. V důsledku nerovnoměrného ohřevu vzduchu se totiž vytváří různé vrstvy, na jejichž rozhraní může dojít k totálnímu odrazu světla. Vytvoří se jakési zrcadlo, které odráží oblohu. Takzvaná fata morgána se nejčastěji objevuje v pouštích.

V případě neviditelného pláště využili vědci mimořádné schopnosti uhlíkových nanotrubiček, které se dokážou nesmírně rychle zahřát. Díky tomu jsou vědci schopni navodit podobné podmínky, jako v případě vrstev nestejně ohřátého vzduchu nad zemí.

„Extrémně vysoká schopnost tepelného přenosu plátů z uhlíkových nanotrubiček umožňuje vysokofrekvenční modulaci teploty. Pozoruhodná videoukázka funkce plátů z nanotrubiček svědčí o možnosti jejich využití. Mohou totiž fungovat jako ovladatelný 'neviditelný plášť',“ uvedli vědci z Dallaské univerzity pro časopis věnovaný nanotechnologiím.

Nanotrubičky se používají k výrobě kol

Uhlíková nanotrubička je lidskou rukou vytvořená forma uhlíku. Je to trubička, jejíž povrch není hladký, a která dokáže být miliónkrát delší, než je její průměr. Je vytvořena ze stočených grafitových listů, což jsou plátky uhlíku o síle udávané v řádu nanometrů.

Nanotrubičky se někdy používají na výrobu součástek jízdních kol, ale díky mimořádné schopnosti vést teplo se mohou využít právě k výrobě „neviditelného pláště“. Stačí jen stisknout tlačítko. Zatím však tato technologie funguje pouze pod vodou, uvedl deník The Daily Mail.

Reklama

Výběr článků

Načítám