Hlavní obsah

Český student zažije stav beztíže

Novinky, pro

Český student Stanislav Fořt se zúčastní speciálního parabolického letu ZERO G, který se uskuteční 8. října v rámci celosvětového studentského projektu „Youth Inspiration Program 2011“ v Las Vegas ve Spojených státech amerických.

Článek

Během dvouhodinového letu ve speciálně upraveném dopravním letadle Boeing 727-200 zažije podobný stav beztíže, jaký zažívají kosmonauti ve volném vesmíru.

Studenty do plánované posádky mohl navrhnout každý z více než sedmdesáti států, které pořádají akce ke Světovému kosmickému týdnu. Nakonec organizátoři vybrali jediného kandidáta – osmnáctiletého českého gymnazistu Stanislava Fořta z Dražic na Táborsku, kterého navrhla Česká kosmická kancelář.

„Myslím, že o tomto mladíkovi ještě v budoucnu uslyšíme. Letos se stal absolutním vítězem celosvětového finále Mezinárodní olympiády v astronomii a astrofyzice v Polsku a získal i stříbrnou medaili na Mezinárodní fyzikální olympiádě v Thajsku,“ řekl o vítězném kandidátovi Milan Halousek, který má v České kosmické kanceláři na starost vzdělávání a práci s mládeží.

Reklama

Výběr článků

Načítám