Hlavní obsah

Smějte se víc, radí zahraniční studenti

Právo, Dalibor Krejčí

Brnu se říká studentské město. Sídlí zde čtyři velké univerzity, na kterých studuje přes 80 tisíc studentů, z nich stovky zahraničních. Většina jich přicestuje prostřednictvím programu Erasmus, tj. programu výměnných pobytů.

Foto: Dalibor Krejčí, Právo

Studentka Tsoi Wing Yee si svůj pobyt v Česku užívá.

Článek

Šestatřicetiletá Marelize Marx z Jihoafrické republiky toho před svým příletem do Brna o Česku mnoho nevěděla. „Slyšela jsem, že Praha je jedno z nejkrásnějších míst v Evropě, znala jsem Smetanovu Vltavu. Ale abych se přiznala, víc jsem toho nevěděla. V JAR jste známí ještě pod starým názvem Československo,“ říká Marelize.

V Česku mění profesi

Na univerzitě Nelsona Mandely vyučuje výtvarné umění a hudbu. V Česku si ale dá od umění oddych. Na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity bude pracovat na své doktorandské práci zaměřené na sociální soudržnost. „Sama vidím, že nás v Jihoafrické republice trápí mnoho sociálních problémů. A tak to beru především jako výzvu, aby doma studie našla využití,“ dodává Marelize.

Vyjet do zahraničí znamená pro studenty také možnost okusit cizí kulturu a zápasit například i s naprosto neznámým jazykem. „Začala jsem se učit česky, ale je to nesmírně obtížný jazyk. Především gramatika. Můj rodný jazyk afrikánština je mnohem jednodušší a hlavně nemáme žádné ř,“ směje se Marelize.

V Brně jsou vidět hvězdy

Studentka Tsoi Wing Yee do Česka přicestovala až z Hongkongu. Na otázku, co si ze svého pobytu v srdci Evropy hlavně odnese, žertem odpovídá, že chuť českého piva. „Pivo jsem si tu přímo zamilovala, je tu levné a hrozně dobré,“ pochvaluje si Tsoi.

Dvaadvacetiletá studentka si své první týdny v Česku užívá. „Nebe nad Hongkongem vlastně není ani modré, výhled vám tam cloní všudypřítomné mrakodrapy. A tak mě udivilo, že jsou v Brně vidět i hvězdy. Pro mě byl také ohromný šok, když jsem večer bloudila městem. Skoro nikde žádní lidé a všechny obchody zavřené,“ svěřuje se Tsoi ze sedmimiliónového velkoměsta.

Podobně jako Marelize i Tsoi ale překvapilo, že lidé v Česku jsou více uzavření. „Nejspíš za to může vaše pohnutá historie,“ myslí si Marelize. „Když jdu po ulici a usmívám se na lidi, tak kolemjdoucí jsou stále zachmuření. Rozhodla jsem se s tím ale něco udělat. Třeba když vytrvám, tak se to zlomí a lidi tím optimismem nakazím,“ dodává Jihoafričanka.

Kolegiální pomoc

Tsoi i Marelize především mile překvapila pomoc ze strany českých studentů. Nezávisle na univerzitě už v Brně osmým rokem funguje Mezinárodní studentský klub (ISC MU), ve kterém jako dobrovolníci pomáhají čeští studenti svým kolegům ze zahraničí, aby se adaptovali na české prostředí. Do aktivit klubu se zapojuje na tři sta českých studentů. A společně se zahraničními studenty se pouštějí i do projektů, které mají studenty a veřejnost sbližovat.

„Pořádáme jazykové kurzy, spolupracujeme s centrem pro handicapované studenty, navázali jsme kontakty i s jedním dětským domovem,“ přibližuje aktivity Jana Chaloupková z vedení klubu, který mimo jiné minulý rok získal ocenění za nejlepší studentský klub pro zahraniční studenty v Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám