Hlavní obsah

Šestadvacet prvňáčků? To učitel nezvládne, varují odborníci

Právo, map

Ředitelé a učitelé se obávají, že pokud by mělo být například v první třídě 26 dětí, učitel je nezvládne. Při podobném počtu není totiž možné věnovat každému žákovi individuální pozornost.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Hlavní nápor prvňáčku teprve přijde.

Článek

Dnes smí být podle zákona ve třídě maximálně 30 dětí. Školy ale podle zjištění Práva zatím zaplňují první třídy většinou 18 až 24 žáky. „Nejvíce na to doplácí děti nadané nebo naopak ty, co mají poruchy učení a chování. A takovýchto školáků je přitom čím dál víc. Se zvyšujícím se počtem dětí ve třídě klesá i jejich pozornost,“ řekl Právu pedagog Ondřej Hník.

To, že se počty ve třídách budou zvyšovat, potvrzuje i fakt, že prvňáčků je letos podle údajů ministerstva školství o celých šest procent víc než vloni (101 tisíc), což znamená, že oproti loňsku jich přibylo 5500.  A hlavní nápor teprve přijde. Například v roce 2008 se narodilo 120 tisíc dětí, takže už za tři roky by mělo jít do prvních tříd o plných dvacet procent šestiletých dětí více než dnes. Všechny kvůli odkladu sice nenastoupí, nicméně místo nich přijdou ti žáci, kteří měli odklad rok předtím.

Soukromé školy dostanou přidáno 

V rámci nové koncepce financování chce také ministr školství Josef Dobeš (VV) vyrovnat rozdíly mezi financováním soukromých a veřejných škol. V současnosti soukromé instituty dostávají od státu o 38 procent nižší příspěvek než veřejné, ale vybírají školné. Podle plánů ministra by měly dostávat stejné peníze a opět na ideálně naplněnou třídu.

Například ale stínový ministr školství soc. dem. Marcel Chládek tvrdí, že dojde k nerovnému postavení škol. „Pokud někdo platí někde školné, tak z toho školného by soukromá škola měla žít a ne že bude vybírat a zároveň bude mít stejný příspěvek jako krajská škola, která školné nevybírá,“ upozornil Chládek, největší kritik Dobeše a zároveň náměstek Středočeského kraje pro oblast regionálního rozvoje a evropské integrace.

Reklama

Výběr článků

Načítám