Hlavní obsah

Čeští lékaři léčili rakovinu novou metodou

Lékaři v pražské Všeobecné fakultní nemocnici v pátek jako první v Česku použili k léčbě zhoubného nádoru měkkých tkání nový postup. Za pomoci specifického faktoru alfa 1 promývali při zvýšené teplotě cévní systém postižené nohy. Operace trvala tři hodiny, a pokud nenastanou komplikace, mohla by jít osmdesátiletá pacientka z Prahy za pět dnů domů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Operovali jsme dnes pacientku s opakovaným zhoubným melanomem, která už jednou tuto proceduru absolvovala před dvěma lety. Během posledních čtyř měsíců se nádor vrátil, takže vzhledem k tomu, že jsme použili tumor nekrosis faktor, který předtím dostupný nebyl, předpokládáme, že by na to mohla zareagovat dobře a stav se zlepší," komentoval zákrok Miroslav Špaček z 2. chirurgické kliniky kardiovaskulární chirurgie.

Při operaci lékaři otevřeli přístup ve stehenní oblasti, kde na hlavní cévu a žílu napojili mimotělní oběh. Promýváním končetinu ohřáli, pak do roztoku přidali specifický faktor a cytostatika.

"Tím, že se promývá jenom postižená končetina, můžeme použít mnohonásobně vyšší koncentrace cytostatik oproti standardnímu celotělovému podání," vyzdvihl přínos metody chirurg. Další výhodou je i to, že bylo možno oblast prohřát až na 39 stupňů Celsia, tedy téměř tři stupně nad běžnou teplotu těla.

V pražské VFN jsou jediní v Česku

Pražské pracoviště má evropskou akreditaci pro použití tohoto faktoru při promývání cév jako první a zatím jediné v Česku. Ročně by podle odhadu mohlo tuto léčbu využít asi 15 pacientů. Na operaci se s českými kolegy podílel profesor Georg Taeger z univerzitní nemocnice z německého Essenu, který o metodě přednášel českým lékařům na následném semináři.

Metoda je využitelná pro pacienty s melanomem a sarkomem, tedy s nádory měkkých tkání, pokud jsou jinou metodou neoperovatelné. Je vhodná jen pro ty, kteří nemají další nádory jinde v těle.

Reklama

Výběr článků

Načítám