Hlavní obsah

O titul mladého génia se utká přes dvacet tisíc zájemců

• Aktualizováno
Právo, Jiří Růžička

Rekordní počet žáků a studentů se zúčastní letošního ročníku logické olympiády, kterou již počtvrté pořádá Mensa ČR. Aktuálně je zaregistrováno 21 100 zájemců a stále jich přibývá. Registrace končí již tento týden.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Z množství přihlášek máme velkou radost, v porovnání s loňským rokem očekáváme dvojnásobek,“ konstatuje předseda Mensy ČR Tomáš Blumenstein. K nárůstu zájemců podle něj přispělo i rozšíření kategorií o žáky druhého stupně základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií.

Ti, kteří chtějí změřit síly v soutěži, kde nerozhodují učebnicové znalosti, ale schopnost samostatného logického uvažování, a dosud se nezaregistrovali, tak mohou učinit ještě do 30. září 2011, a to na webových stránkách www.logickaolympiada.cz.

„Registrace proběhne vyplněním osobních údajů na stránce Vstup do soutěže po kliknutí Chci se zaregistrovat,“ vysvětluje způsob registrace Zuzana Poláková z organizačního týmu. Počet přihlášených z jednotlivých krajů přitom bude mít vliv na zastoupení krajů v celorepublikovém finále. „Počet finalistů z každého kraje bude vypočítán poměrem z počtu soutěžících v nominačním kole,“ dodává předseda.

20 let od založení Mensy ČR

Zájemci, kteří se přihlásí až na poslední chvíli, se však již nemohou zúčastnit doprovodné korespondenční soutěže, jejímž úkolem bylo vyřešit a zaslat na adresu Mensy ČR dvě vyřešené logické úlohy. Byla totiž ukončena a ze správných odpovědí byl vylosován vítěz. „Stal se jím Marek Janka z Bystrovan, který získává deskovou hru Carcassonne,“ informoval Blumenstein.

Logickou olympiádu pořádá Mensa ČR již několik let ve snaze doplnit spektrum aktivit pro děti a mládež o soutěž, která dává prostor k vyniknutí i žákům, kteří nejsou úspěšní v tradičních školních předmětech nebo pochází z různého sociálního a kulturního zázemí. Letošní ročník je významný tím, že probíhá v roce oslav 20. výročí založení Mensy ČR.

Soutěž proběhne ve třech kolech. První - nominační kola proběhnou on-line v termínech 1. – 4. října (kategorie A), 5. – 8. října (kategorie B) a 9. – 12. října (kategorie C). Krajská kola se uskuteční v pátek 4. listopadu 2011 ve všech krajích a nejúspěšnější řešitelé postoupí do celorepublikového finále, které se uskuteční 28. listopadu 2011 v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám