Hlavní obsah

Vědci pokročili ve vývoji samohojících se materiálů, inspirovali se přírodou

Vědci udělali výrazný pokrok v oblasti vývoje materiálů, které mají schopnost se samy hojit. Inspiraci totiž nalezli v biologických systémech.

Foto: Profimedia.cz

Barevný sken elektronu rozbité mikrokapsule v sebehojícím se plastiku.

Článek

Vědci na Univerzitě v Illinois našli způsob, jak „napumpovat“ léčivou tekutinu do materiálu, kde by cirkulovala jako krev v živočiších. Materiály, které by se uměly samy „opravit“, by se mohly využívat v civilním inženýrství nebo konstruktérství. Informovala o tom BBC na základě studí zveřejněných v Journal of the Royal Society Interface.

Samohojící se materiály jsou zkoumány již asi desítku let, cílem je snížit rizika a náklady za poruchy a havárie u celé řady různých druhů materiálů. K výrobě těchto materiálů bylo užito již několik metod, týkalo se to oceli, plastu, nebo uhlíkových sloučenin.

K těmto metodám patří tvorba materiálů s mikro-kapslemi obsahujícími hojící prvky v nich usazené, které se otevřou, když je materiál narušen. Látky se poté rozptýlí a vyplní porušené oblasti.

Nový vývoj přináší impregnaci plastů se sítí kanálů, každý menší než milióntina metru, které mohou být vyplněny umělou tekutou „pryskyřicí“. Tyto mikro-vaskulární sítě vniknou do materiálů, jako se to děje v cirkulačních systémech živočichů.

Přesto má tato technologie stále limity. Hojící proces závisí na rozšíření hojící látky v materiálu. Vědci se proto zaměřují na podrobnější výzkum živých organismů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám