Hlavní obsah

Nejlepší škola zaujala i hodinou fyziky

Právo, cie

Základní škola Karla Čapka ve Vršovicích se může pyšnit titulem Nejlepší česká škola v pražském regionu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Chtěli jsme nabourat klišé, že státní škola je strašná, děti se v ní jenom biflují, a učitelky zůstaly pořád stejné, jako bývaly kdysi. Není v pořádku si to myslet,“ vysvětlila důvod účasti Vaňková.

Článek

Do projektu, který odstartoval loni na jaře, hodnotící komise vybrala sto dvacet škol z celé republiky, kde nakonec proběhlo televizní natáčení výuky a života zařízení vůbec.

ZŠ Karla Čapka zaujala odbornou i laickou porotu netradiční hodinou fyziky, výrobou Čapkovy Dášeňky z papíru v nadživotní velikosti a společným setkáním žáků a jejich rodičů při četbě Čapkových pohádek.

„Předváděli jsme netradiční výuku fyziky, děti pracovaly v terénu, měřily délku železničního tunelu mezi hlavním nádražím a stanicí Vršovice,“ přiblížila jednu z disciplín ředitelka školy Ivana Vaňková, která je hrdá na svůj pedagogický sbor i školáky, jak se k soutěži pořádané vzdělávacím portálem Učení Online a ČT postavili.

Oslavu nepořádali 

Speciální oslavu škola nepořádala, vítěz převzal diplom z rukou organizátorů a některé maminky, jež se zapojily do hlasování, se prý sešly u sklenky šampaňského. Že by škola mohla obsadit první místo, účastníky vůbec nenapadlo.

„Chtěli jsme to zkusit. A hlavně nabourat klišé, že státní škola je strašná, děti se v ní jenom biflují, a učitelky zůstaly pořád stejné, jako bývaly kdysi. Není v pořádku si to myslet,“ vysvětlila důvod účasti Vaňková. Podle ní je takových škol, které už dávno nefungují jako za starých časů a otvírají se veřejnosti, hodně.

Vítěz pražského kola a další úspěšní ze všech českých krajů se utkají o celostátní titul Nejlepší česká škola. Rozhodnutí padne na závěr tohoto školního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám