Hlavní obsah

Časosběrné video z vesmíru nabízí fascinující podívanou na Zemi

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) obletí svět během 91 minut. Časosběrné video, poskládané z mnoha jednotlivých snímků naší planety, zachycuje její let v jediné minutě.

Článek

Fotky z vesmírné stanice, která se pohybuje ve výšce asi 350 kilometrů nad zemí, dohromady poskládal americký učitel James Drake. Časosběrné video pak vložil 15. září na internet, kde si během chvilky získalo velký ohlas.

Drake použil asi 600 volně přístupných fotek z internetových stránek věnovaných fotografiím Země, které byly pořízeny z vesmíru. Pospojoval je, aby působily jako jednolitý celek. Diváci si tak mohou vychutnat pohled na video, které začíná nad Tichým oceánem, přesouvá se nad Severní a Jižní Ameriku a končí svítáním nedaleko Antarktidy.

Lze vypozorovat i některá konkrétní města. Chronologicky jdou za sebou například Victoria, Vancouver, Seattle, Portland, San Francisco, Los Angeles, Phoenix a Mexico City. Fascinující pohled na zářící světla na povrchu Země a vzdálené hvězdy završilo svítání, uvedla na svých stránkách televize NBC.

Více než milión fotek z vesmíru v jedné databázi

Internetové stránky s názvem The Gateway to Astronaut Photography of Earth, odkud Drake snímky čerpal, shromažďují fotky z vesmíru už od mise Mercury z počátku 60. let 20. století. V současné době tam najdete více než milión snímků a denně přibývají další. Ke každé jsou navíc připojeny doplňující informace, včetně přesné lokace, kde byla fotografie pořízena.

Mezinárodní vesmírná stanice funguje jako laboratoř

ISS, jejíž stavba byla po dlouhém plánování zahájena v roce 1998, je trvale obytná vesmírná stanice na nízké oběžné dráze Země. Slouží jako výzkumná laboratoř s unikátním prostředím, kde se provádějí experimenty v mnoha vědeckých odvětvích včetně biologie, fyziky, astronomie a meteorologie. Na oběžné dráze by měla zůstat minimálně do roku 2020, popřípadě až do roku 2028, uvedl deník The Daily Mail.

Reklama

Výběr článků

Načítám