Hlavní obsah

Expert zkouší superpočítačem modelovat budoucnost

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věštění pomocí nejnovější techniky vyzkoušel Kalev Leetaru z americké University of Illinois – zatím ovšem jen zpětně. Zkoumal všechny dostupné dokumenty z doby, kdy se rozjíždělo „arabské jaro“ a objevil výrazné příznaky blížící se změny.

Foto: Archiv, Novinky

Superpočítač Jaguar. Ilustrační foto

Článek

Leetaru nyní podle BBC věří, že jeho metodu lze použít i na skutečné předvídání budoucnosti. Tým amerického experta prozkoumal sto miliónů textů z novin, časopisů, vládních i jiných zdrojů a analyzoval sto biliónů vazeb mezi nimi. Ani superpočítač SGI Altix, známý jako Nautilus, nemohl při tom samozřejmě prozkoumat vše, a tak pro něj vědci stanovili několik hlavních ukazatelů.

Výskyt slov jako „hrozný“, „strašlivý“ nebo naopak „hezký“ byl pro ně signálem, že se situace v dané zemi zhoršuje, nebo zlepšuje. Zjištění o náladě pak vědci doprovodili určením míst, k nimž se vztahovala – zda platila pro Egypt, Libyi, nebo jiná místa.

Výsledné grafy pak ukázaly pro Káhiru prudké zhoršení nálad na počátku tohoto roku. Země zažila podobný výkyv pouze dvakrát za 30 let, po vzdušných útocích USA na irácká vojska v roce 1991 a při americkém vpádu do Iráku v roce 2003.

Systém by prý našel i bin Ládina

Na otázku, proč už tenkrát nebyl tamní Mubarakův režim smeten, má Leetaru (na snímku) prostou odpověď: tehdy stály za Mubarakem Spojené státy, které od něj daly letos ruce pryč.

Podobné zhoršení nálad Leetaru zaznamenal před vypuknutím válek v Jugoslávii v 90. letech či před zahájením bojů v Libyi. Naproti tomu S. Arábie zažívala četné výchylky nálad, ale nikdy ne tak prudký pokles jako Egypt.

Expert tvrdí, že jeho systém dokonce určil místo možného pobytu Usámy bin Ládina s přesností na 200 km. Rozptyl je to velký, ale vždy menší než údaje diplomatů a špionů. Leetaru proto sebevědomě tvrdí, že jeho systém produkuje lepší zpravodajské informace, než měla v příslušné době americká vláda.

Analýza textů byla sice provedena zpětně, Leetaru ale věří, že superpočítače dokážou tyto informace analyzovat průběžně a nabízet tak jakýsi „vhled“ do budoucnosti i včasné varování.

Reklama

Výběr článků

Načítám