Hlavní obsah

Školy na střední Moravě posílají žáky do přírody utužit kolektiv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více středních škol v Olomouckém kraji pořádá v těchto dnech pro žáky prvních ročníků takzvané adaptační kurzy. Studenti na několik dní opouštějí lavice a vyrážejí na pobyty v přírodě, jejichž cílem je především utužit nový kolektiv. Podle ředitelů škol kurzy nesou ovoce.

Foto: Profimedia.cz

Na takzvaném adaptačním kurzu se studenti podle ředitelů lépe poznají a snáze později čelí například šikaně či jiným nepříznivým jevům.

Článek

Studenti se podle ředitelů lépe poznají a snáze později čelí například šikaně či jiným nepříznivým jevům.

Jen pár dní po zahájení školního roku opustili v pondělí školní lavice primáni Slovanského gymnázia v Olomouci. V dalších dnech je budou následovat studenti prvních ročníků šestiletého a čtyřletého studia.

„Chceme studentům umožnit, aby se poznali ještě před tím, než začne výuka a budou se dělit na šprty a nešprty, bohaté či nemajetné. Poznají se z jiné stránky, v rovném prostředí a mohou vyjít navenek jejich charakterové vlastnosti. Pobyty jsou výhodou i pro třídní učitele, kteří mohou sledovat povahy studentů," řekl ředitel gymnázia Radim Slouka.

Třídenní pobyty přijdou děti na 1100 až 1700 korun. „Rodiče chápou příznivé dopady této aktivity, a proto peníze vždy najdou. Program připravuje specializovaná agentura, vše je zaměřeno na to, aby se děti projevily a poznaly se," doplnil ředitel.

Učitelé si adaptační kurzy pochvalují

Do nedalekého Radíkova dnes odcestovali i studenti prvního ročníku Střední průmyslové školy strojnické v Olomouci. Kromě sportu a her na ně čekají i přednášky s psychologem, přítomný je i třídní učitel a výchovný poradce.

„Studenti si vytvoří deset pravidel, které pak během studia dodržují. Jakékoliv prohřešky se pak snaží řešit sami uvnitř kolektivu," uvedla ředitelka školy Martina Zahnášová.

Adaptační kurzy pořádá třeba i Gymnázium Lipník nad Bečvou na Přerovsku. „Většinou jede celá třída, děti jsou spokojené a i učitelé si dopady kurzu chválí," uvedl Michal Kozelka, který je pověřený vedením školy.

Pobyty mimo školu, jejichž cílem je stmelení kolektivu, připravuje také ZŠ Hálkova. Vzniká tam nový kolektiv ve třetí třídě v souvislosti s rozšířenou výukou cizích jazyků a noví žáci přicházejí i do 6. třídy po odchodu některých jiných na víceletá gymnázia. "Děti si mimo školu snáze najdou kamarády, vztahy ve třídě se formují lépe," uvedla ředitelka Božena Vítková.

V Olomouckém kraji začal 1. září školní rok pro 46 494 žáků základních škol a 32 843 studentů středních škol.

Reklama

Výběr článků

Načítám