Hlavní obsah

Robot našel na Marsu stopy po gejzíru života

Právo, BBC, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná nejvýznamnější objev za téměř osm let zkoumání rudé planety učinilo robotické vozítko NASA Opportunity. Na okraji kráteru Endeavour nyní analyzuje asi 30centimetrový kámen, jehož minerální složení ukazuje, že vznikl díky gejzíru horké vody nebo páry.

Foto: Profimedia.cz

Kamera Opportunity zkoumá balvan Tisdale 2, který před miliardou let tvořil okraj gejzíru, v jehož vodě se mohl zrodit život.

Článek

„Ta hornina není podobná ničemu, co jsme zatím viděli,“ řekl Steve Squyres z Cornellovy univerzity.

Balvan, pojmenovaný Tisdale 2, obsahuje vysoký podíl zinku a brómu, což svědčí o přítomnosti zdroje horké vody. Taková místa odpovídají charakteristice prostředí, ideálního pro vznik života.

Něco podobného našel Spirit, dvojče robota Opportunity, před čtyřmi lety na druhé straně Marsu. Tamní horniny ale odpovídaly extrémně kyselému prostředí, které ani na Zemi život neumožňuje. U kráteru Endeavour, přinejmenším v oblasti Botany Bay, kde Opportunity našel podobných kamenů několik, je ale jílovitá hlína, která v kyselém prostředí nevznikne.

„Jestliže se ještě potvrdí, že u kráteru je samý jíl, byl tam zdroj chemicky neutrální horké vody, a to je alespoň na Zemi ideální pro život,“ vysvětlil Squyres.

Jako na Islandu

Kráter, k němuž robot dorazil před měsícem, měří v průměru přes dvacet kilometrů. Vznikl před několika miliardami let po dopadu asteroidu, což zahřálo okolní horniny na tak vysokou teplotu, že se roztavily.

Téměř s jistotou lze také prohlásit, že vodu v hloubce pod povrchem tato kolize proměnila v páru, která si trhlinami našla cestu na povrch. Vznikl gejzír, jaké jsou běžné na Islandu, případně tzv. hlubinný vývěr, jestliže oblast byla mořským dnem.

„Je to paradox, ale vypadá to, že po osmi letech hledání stojíme před úplně novým úkolem,“ poznamenal Ray Arvidson z Washingtonovy univerzity v St. Louis z vědeckého týmu mise.

„Může to být nejzajímavějším místem, které jsme dosud na Marsu zkoumali,“ dodal Dave Lavery z řídícího střediska mise NSAS.

Reklama

Výběr článků

Načítám