Hlavní obsah

Archeologové našli na předměstí Plzně vodovod z 15. století

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky let staré vodovodní potrubí našli archeologové při průzkumu plzeňského předměstí v Jízdecké ulici. Nález je unikátní v tom, že o existenci rozvodů vody v okrajových částech města v období kolem 15. století neměli badatelé ani tušení.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Archeoložka Kateřina Postránecká zkoumá část vodovodního řadu z 15. století.

Článek

„Nic podobného jsme nikdy na předměstí nenašli,“ uvedla vedoucí průzkumu Kateřina Postránecká ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek.

Jedná se o půl metru dlouhou část dřevěného potrubí o průměru dvanáct centimetrů. „Je to v podstatě vyvrtaná kláda. Jednotlivé díly byly k sobě přichyceny železnou spojnicí, která je vidět i na nalezeném artefaktu,“ upřesnila Postránecká s tím, že vodovod napájel zřejmě studně. Nalezený díl čeká důkladná konzervace.

Archeologové chtějí objev prezentovat již tuto sobotu. „Chystáme den otevřených dveří právě v této lokalitě, kde jsme našli další zajímavé věci. Návštěvníky budeme místem provádět včetně odborného výkladu,“ pokračovala archeoložka.

Předměstí skrývalo další zajímavé vykopávky

Mezi další zajímavé vykopávky v této lokalitě patří například pozůstatky tři sta padesát let starého domu, jehož součástí byla poštovna a zájezdní hostinec.

„V kronikách se o něm píše už v roce 1660. Část domu sloužila jako pošta a hospoda. Obecně platilo, že na předměstích měli bohatší měšťané hospodářské zázemí nebo se zde soustřeďovala řemesla, která hrozila například požárem nebo nelibým zápachem, třeba koželužny nebo kovárny,“ vysvětlila Postránecká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám