Hlavní obsah

Život může existovat i bez kyslíku

Novinky, pro

Buňky i bakterie mohou existovat i bez přítomnosti kyslíku v atmosféře. Důkazy přináší podle vědců analýzy historicky nejstarších zkamenělin v Austrálii, které jsou staré 3,4 miliardy let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nálezy ukazují, že formy života byly v té době závislé na síře, kterou jejich metabolismus přeměňoval na energii místo kyslíku. Podporují tak teorie, že život může existovat i na planetách, kde jsou hladiny kyslíku velice nízké nebo kde se kyslík vůbec nevyskytuje.

„Mohlo by něco takového žít na Marsu? Je to dost možné. Nové důkazy tomu nasvědčují,“ řekl Martin Brasier z Univerzity v Oxfordu.

Zkoumané zkameněliny jsou podle vědců velmi dobře zachované a jsou v nich zřejmé struktury velice podobné buňkám. Analýzou zkamenělin bylo zjištěno, že prostředí na Zemi bylo před 3,4 miliardami let velice horké s častými sopečnými erupcemi a oblohu zahalovala hustá mračna.

Teplota oceánů dosahovala 40 - 50 stupňů celsia. Protože v té době neexistovaly rostliny, bylo množství kyslíku v atmosféře mimořádně nízké.

„Je to obraz pekla. Pro bakterie to byl ale ráj. Pokud byste chtěli najít místo vhodné pro vznik života, byla Země v tomto období ideálním kandidátem,“ dodal Brasier.

Reklama

Výběr článků

Načítám