Hlavní obsah

Rostliny a živočichové ustupují před oteplováním k pólům

Novinky, pro

Rostliny a živočichové opouštějí své biotopy a stěhují se do chladnějších oblastí třikrát rychleji, než se předpokládalo.

Foto: Profimedia.cz

Babočka bodláková

Článek

V zatím nejrozsáhlejší studii svého druhu sledovali vědci dopady změny teplot na více než 2000 rostlinných a živočišných druhů. Podle zprávy v časopise Science byla studií definitivně potvrzena souvislost mezi změnami klimatu a změnou biotopů jednotlivých druhů.

Například motýl babočka bílé C se ve Velké Británii za posledních 20 let přestěhoval o 220 kilometrů severně ze střední Anglie do jižní části Skotska.

Podle Chrise Thomase z britské University of York existují rovněž důkazy, že se stále více druhů přesunuje do oblastí s vyšší nadmořskou výškou.

Studie, která zkoumala pohyb živočišných a rostlinných druhů v Evropě, severní a jižní Americe a Malajsii během posledních 40 let, ukázala, že druhy, které jsou vystaveny největším změnám teplot, se stěhují nejrychleji.

17 kilometrů každých deset let 

Vědci zjistili, že každých deset let dochází k přesunu v průměru o 17 kilometrů severně nebo jižně od rovníku. To je třikrát více, než se původně předpokládalo. Každý rok se živočišné a rostlinné druhy posouvají v průměru o jeden metr výše.

Co se ale stane se zvířaty, které již nyní žijí na zemských pólech nebo na vrcholcích hor? „Vymřou,“ uvedl Thomas. Jako příklad uvedl ohrožené lední medvědy. Případné vymření jednoho druhu medvěda ale podle něho nemusí být tak významné ve srovnání s velkým počtem ohrožených druhů, které žijí v tropických horských oblastech.

Reklama

Výběr článků

Načítám