Hlavní obsah

Z kuřete se málem vylíhl dinosaurus, vědci pokus zastavili

Právo, aa

Jen etické důvody zabránily tomu, aby se na světě znovu objevil malý dinosaurus. Vědcům z Harvardu se totiž podařilo zastavit v kuřecím zárodku proces tvorby zobáku, takže místo něho začal vznikat „dinosauří“ čenich.

Článek

„Vypadalo to přesně jako krokodýlí tlama,“ řekl evoluční biolog z Harvardu Arkhat Abzhanov internetovému serveru NewScientist. Ve svém unikátním, byť poněkud kontroverzním experimentu vyšel z toho, že ptáci mají své předky v maniraptorech, skupině drobných dinosaurů z období křídy, a i dnešní opeřenci v zárodečném vývoji procházejí hlavními stádii své evoluce.

V první fázi identifikoval v DNA kuřecího zárodku signální molekuly, které ovlivňují anatomickou podobu budoucího živočicha. Pak do vyvíjejícího se slepičího vejce prorazil drobný otvor a jím umístil k budoucí hlavě kuřete kapku gelu s klíčovým proteinem. Ten zastavil vývoj ve fázi, kdy hlava zárodku procházela „dinosauřím“ stádiem. Do 14 dnů se skutečně vytvořila hlava, na níž byl místo zobáku čenich podobný aligátořímu. Abzhanov poté pokus ukončil, aby se „dinokuře“ nevylíhlo.

Rovněž na univerzitě státu Montana se Jack Horner pokouší stejným způsobem zvrátit vývoj kuřete tak, aby si vytvořilo ocas a končetiny, jaké měli maniraptoři. Vědci věří, že se jim podaří vyvinout metody, umožňující zastavit embryonální vývoj v kterékoliv fázi a nasměrovat tak, aby vznikl tvor připomínající prapředka dotyčného druhu. V dalším výhledu se však otvírá možnost zasahovat i do vývoje lidských embryí s cílem zvrátit negativní změny, vedoucí k vrozeným defektům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám