Hlavní obsah

Vědci objevili dalšího dinosaura, který rodil živá mláďata

Novinky, Zdeněk Rejšek

Plesiosaur, obří mořský plaz, žijící před přibližně 80 milióny let podle nejnovější studie zveřejněné v časopisu Science rodil živá mláďata. Dosud se přitom vědci domnívali, že se mláďata tohoto dinosaura líhla z vajíček, která samička nakladla do písku na břehu oceánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nové poznatky o životě dinosaurůVideo: Reuters

 
Článek

Plesiosaur, masožravý plaz se čtyřmi ploutvemi a dlouhým krkem, který panoval v oceánech v období druhohor, pravděpodobně přicházel na svět podobně jako savci. To je závěr studie, kterou provedli paleontologové F. Robin O'Keefe a Luis Chiappe ze Spojených států.

Tato dvojice studovala 78 miliónů let starou fosílii dospělého plesiosaura o délce 15,4 metrů, která obsahovala embryonální skelet s vyvíjejícím se plodem, včetně žeber, 20 obratlů, ramen, boků a pánevních kostí.

Přestože u některých dalších skupin druhohorních plazů bylo zdokumentováno, že rodí živá mláďata, o plesiosaurech se až dosud vědci domnívali, že se líhli z vajíček.

Paleontologové  O'Keefe a Chiappe ve své studii zároveň uvádí, že plesiosaurové měli pravděpodobně za život hned několik potomků a žili ve skupinách s poměrně vyvinutou sociální a rodičovskou péčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám