Hlavní obsah

Leukémii porazily laboratorně vytvořené buňky

Právo, mcm

Během pár týdnů lze zlikvidovat i tak děsivou nemoc, jako je chronická lymfatická leukémie. Dokázali to američtí experti, kteří využili buněk tří svých pacientů: geneticky je upravili a aplikovali na nemocné, napsal britský list The Daily Telegraph. Upravené buňky bleskově zlikvidovaly nádory v těle, jež vznikají při této formě leukémie.

Foto: Profimedia.cz

Červené krvinky. Ilustrační foto

Článek

„Během tří týdnů byly nádory zlikvidovány daleko razantněji, než jsme vůbec očekávali. Fungovalo to mnohem lépe, než jsme si mysleli,“ řekl Carl June, šéf výzkumu.

June a jeho tým z Abramson Cancer Centre při University of Pennsylvania použili T-buňky, tedy druh bílých krvinek. Ty se po genetické úpravě změnily v „sériové vrahy“, ničící nádory. Změnili je tak, že reagovaly na bílkovinu vytvářenou narušenými krvinkami: pokud se v těle objevila, upravené T-buňky se začaly množit a poškozené tkáně napadat.

Velkým triumfem byl případ čtyřiašedesátiletého muže, jehož krev i kostní dřeň už byly nádory totálně zasažené. Po 28 dnech léčby mu lékaři nezjistili žádné známky nemoci. Množství vedlejších následků bylo přitom podstatně menší než v případě jiných léčebných postupů.

Chronická lymfatická leukémie je nejčastěji se vyskytujícím druhem této nemoci. Fakticky je to rakovina bílých krvinek, které se nekontrolovaně množí a hromadí v krvi i v kostní dřeni. June a jeho tým nyní doufají, že jejich léčba může pomoci i v případě dalších druhů rakoviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám