Hlavní obsah

Na Slunci byla jedna z nejsilnějších erupcí za posledních pět let

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 9. srpna zaznamenal satelit další erupci na Slunci. Podle měření amerického Národního úřadu pro oceán a ovzduší (NOAA) dosáhla stupně X6,9, a zařadila se tak mezi nejsilnější erupce posledních pěti let.

Článek

Obrovské uvolnění energie způsobené erupcí na Slunci nemůže projít zemskou atmosférou a ohrozit lidi.

Erupce navíc proběhla na odvrácené straně Slunce. Doprovázel ji výron koronární hmoty (CME). Tento fenomén může vyslat do vesmíru sluneční částice, a ovlivnit tak elektronické systémy v satelitech a také na Zemi. V tomto případě však CME nemíří vstříc Zemi, proto by ji žádným způsobem neměla ovlivnit, uvedla NASA na svých internetových stránkách.

V posledních měsících a zejména dnech jsou erupce na Slunci stále častější. Podle odborníků totiž Slunce vchází do období zvýšené aktivity, která prý může trvat až pět let. Vrchol aktivity se očekává v následujících dvou letech.

Sluneční erupce, přesněji částice, které se při ní uvolňují, mohou narušit samotnou atmosféru, popřípadě některé komunikační satelity a navigační systémy.  Z minulosti jsou známy případy například výpadků dodávek elektřiny. Částice také způsobují jev zvaný polární záře.

Stupnice síly slunečních erupcí

Erupce jsou hodnoceny podle síly, nejslabší je třídy B, následuje C, M a nejsilnější je třídy X. Stejně jako u Richterovy stupnice u zemětřesení, i v tomto případě je každý následující stupeň desetkrát silnější, než ten předchozí. U každé jednotlivé třídy tedy existuje podkategorie od jedné do devíti. Dopad na planetu Zemi mají pouze erupce od třídy M, ty mohou způsobit krátké výpadky radiových signálů na pólech a mohou ohrozit astronauty. Erupce třídy X pak mohou způsobit i celosvětové výpadky proudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám