Hlavní obsah

Mezi dinosaury žili i obří ptáci

Novinky,

Zažitá představa světa dinosaurů, nad nímž poletovali pouze obří pterosauři (ptakoještěři), bere za své. V křídě už žili vedle ještěrů i velcí ptáci. Potvrzuje to nález čelisti nově objeveného ptačího druhu Samrukia nessovi, který se vyskytoval na území dnešního Kazachstánu. Lebku měl dlouhou třicet centimetrů, tedy dvakrát větší, než má pštros.

Foto: Profimedia.cz

Mezi dinosaury,jejichž kosti jsou na snímku, žili v křídě i velcí ptáci.

Článek

Ptáci se v křídě vyskytovali běžně, na zemi žili od jury, ale doposud byly nalezeny jen druhy velké asi jako vrána nebo husa.

Paleontolog Darren Naish z Portsmouthské univerzity k nálezu uvedl: „Zachovala se jen zkamenělina dolní čelisti, takže naneštěstí nemůžeme nic říci o tvaru celého zvířete. Pokud by byl nelétavý a měl tvar pštrosa, mohl by být vysoký tak dva tři metry a vážit přes 50 kilogramů. Pokud by šlo o létavého tvora, tak by měl asi tvar velkého albatrosa nebo kondora.“

Dolní čelist z Kazachstánu, o které informovali vědci v časopisu Biology Letters,  také vyvrací zažité představy o světě dinosaurů, kde nebylo místo pro další velké tvory. Je to už druhý nález kosterního pozůstatku velkého ptáka z křídy.  První byl z Francie, kde se podařilo nalézt obratle, o čemž informoval v roce 1995 časopis Nature.

"Říká se, že tam tehdy nežili velcí ptáci, když tam byli velcí pterosauři, ale nyní víme, že tam byli. Myslím si, že je velmi zajímavé, že žili po boku velkých dinosaurů, které z té doby známe: velkých tyranosaurů, dlouhokrkých sauropodů a kachních dinosaurů. To otevírá mnoho otázek o ekologických vztazích, o nichž ale můžeme jen spekulovat," dodal paleontolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám