Hlavní obsah

Největší houba na světě váží půl tuny

Právo, aa

Šokující velikosti, téměř jedenácti metrů, může dorůst choroši podobná kožovkovitá houba Fomitiporia ellipsoidea, zjistili čínští mykologové. Evropské houby tohoto rodu dorůstají průměru nejvýš 20–30 centimetrů.

Článek

„Pátrali jsme v lese po dřevokazných houbách,“ popsal objev Dai Ju-čeng z herbária Čínské akademie věd v Šen-jangu. „Zprvu jsme si jí nevšimli, protože rostla na spodní straně spadlého stromu, ale pak nás nález šokoval,“ dodal.

Kožovkovité houby netvoří známou „nohu“ a „klobouk“, celé jejich tělo je jednou velice tuhou plodnicí. Nalezený exemplář je zřejmě starý asi dvacet let. Houba je přisedlá k padlému tlejícímu stromu v provincii Fudžian, který pokrývá hnědavým pásem dlouhým 10,85 metru, až 88 cm širokým a 5,5 cm silným. Objem vědci odhadli na více než půl kubíku (525 tisíc cm3) a hmotnost až na pět metráků. Plodnice může obsahovat kolem 450 miliónů výtrusů, uvádí zpráva o objevu v časopise Fungal Biology.

Rekord největší houby dosud držel choroš druhu ostropórka jilmová (Rigidoporus ulmarius) z britské botanické zahrady Kew Garden. Její průměr je 150 cm a po obvodu měří 425 cm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám