Hlavní obsah

Univerzita pořádá pro děti úterky s technikou

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterky s technikou pořádá ve druhé polovině letních prázdnin pro děti ze základních a středních škol Technická univerzita v Liberci (TUL), která tak pokračuje v projektu Starttech − Začni s technikou.

Článek

Jak Právu sdělila mluvčí TUL Jaroslava Kočárková, je akce mezi dětmi velmi populární. Každé úterý do konce prázdnin na půdu univerzity přijde okolo čtyř desítek školáků, kteří se pohybují na půdě několika fakult.

Děti mají celodenní program zadarmo včetně oběda v menze díky dotaci z Evropské unie a státního rozpočtu. Prostředky jsou podle vedoucího projektu Miloše Hernycha na pět prázdninových úterků, z nichž jeden už mají děti za sebou.

Ukázky alternativních zdojů energie

„Do programu jsme zařadili především ukázky alternativních zdrojů energie na fakultě mechatroniky, informatiky a mezioborových studií, barvení textilií na fakultě textilní, obrábění, strojnická měření a robotiku na fakultě strojní a také pájení a truhlářských prací na SPŠSE v Liberci,“ nastínila program projektová manažerka Markéta Pánková.

V rámci programu si děti mohou osahat nejrůznější pokusy, nahlédnout do laboratoří a především se seznámit s výukou techniky zábavnou formou. „Děti se u otevřeného okna učily, jak vzniká energie v malém solárním panelu. Poznaly, že dokáže rozsvítit led diody nebo roztočit zapojené větrníky,“ přiblížila náplň jednoho stanoviště lektorka Lenka Kretschmerová z FM TUL.

Dodala, že na dalším stanovišti mají ukázku výroby větrné energie. Na závěr si podle ní děti spočítaly, kolik energie prohospodaří doma na počítačových hrách, když například sedí u počítače celý den a využívají ho na plný výkon.

Děti mají před sebou ještě čtyři úterky s technikou na TUL, které jsou zcela zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám