Hlavní obsah

Astronomové našli asteroid, který obíhá se Zemí kolem Slunce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí astronomové objevili první asteroid, který sdílí se Zemí oběžnou dráhu kolem Slunce. Vesmírné těleso o průměru asi 300 metrů se v současnosti pohybuje asi 80 milionů kilometrů od naší planety a nikdy se k ní nepřiblíží víc než na 20 milionů kilometrů, tedy na padesátinásobek vzdálenosti Měsíce od Země, napsal ve středu server Space.com.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Asteroid označovaný jako 2010 TK7 objevil vesmírný teleskop WISE, který prozkoumává oblohu v infračervené části spektra. Existenci tělesa později potvrdilo i pozorování pomocí teleskopu na Havaji.

Asteroid se pohybuje kolem Slunce před Zemí. Podle agentury AP lze jeho postavení přiblížit tak, že kdyby oběžná dráha Země představovala ciferník hodin, na němž je Slunce uprostřed, byl by 2010 TK7 vůči naší planetě zhruba o dvě hodiny napřed.

Vesmírné těleso ale není na oběžné dráze pevně zakotveno, takže pravidelně stoupá nad rovinu oběhu Země či klesá pod ní. Rovněž se od Země střídavě vzdaluje a přibližuje se k ní, takže se někdy může dostat až téměř do opačné pozice vůči Slunci, než je naše planeta.

Astronomové už dlouho předpokládali, že oběžnou dráhu kolem Slunce sdílí se Zemí nejméně jeden asteroid. Pozorování předpokládaného tělesa ale bylo velmi obtížné, protože se podle propočtů mělo nacházet na denní obloze a sluneční svit je zakrýval.

Podobné asteroidy byly nalezeny i u dalších planet. Astronomové objevili několik těles, která sdílejí oběžnou dráhu kolem Slunce s Marsem a s Neptunem. Přibližně 5000 asteroidů obíhá kolem Slunce po stejné dráze jako Jupiter.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám