Hlavní obsah

Vědeckotechnické parky rostou v Česku jako houby po dešti

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více českých a moravských měst sází při plánování svého dalšího rozvoje na propojování vědy s podnikatelským prostředím. Ve spolupráci s vysokými školami a inovativními firmami proto radnice zakládají vědeckotechnické parky a technologické inkubátory pro začínající firmy.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Tento týden přišly s takovým plánem hned dvě města – Nymburk a Opava. V ní má vzniknout vědeckotechnologický park do tří let, k projektu se připojila Slezská univerzita. Podle primátora Zdeňka Jiráska (ČSSD) chce město dát záštitu hlavně začínajícím technologickým firmám. „Generuje také nové pracovní příležitosti a ve spolupráci s univerzitou může sloužit i k výzkumným aktivitám,“ řekl Jirásek.

Nymburští radní zase v úterý schválili výstavbu vědeckotechnického parku v rámci Strategie rozvoje města na léta 2010 až 2020. Potřebné peníze, zhruba 35 miliónů korun, by Nymburk stejně jako Opava chtěl získat z dotací EU.

Součástí nového nymburského parku, který má v regionu vytvořit podmínky pro výzkum a vývoj, mají být laboratoře se špičkovými technologiemi. O jejich zaměření se teprve rozhodne. Město také musí ještě zajistit potřebné pozemky.

Do stavby vědeckotechnického parku se ale pouštějí i jinde. Například v jihlavské průmyslové zóně se má stavba parku a tzv. centra pro transfer technologií rozběhnout z kraje podzimu. Obnovit, případně rozšířit infrastrukturu pro výzkum, experimentální vývoj a inovace, se pak chystají třeba i ve Zlíně, Olomouci nebo v Plzni.

Reklama

Výběr článků

Načítám