Hlavní obsah

Planeta opic se může stát skutečností kvůli polidšťování zvířat

Novinky, Vladimír Michna
Londýn

Skupina vědců varuje před tím, že by se známý příběh o planetě opic mohl stát skutečností. Jejich studie volá po nových pravidlech kontroly výzkumů, které zahrnují polidšťování zvířat. Informoval o tom britský list The Daily Telegraph.

Článek

Experimentální "polidšťování" zvířat je podle vědců neetická. Příkladem je přidávání lidských rysů opicím, třeba prostřednictvím vyúky řeči. Studie také upozorňuje, že z polidštěných zvířat kvůli pokusům můžou vzniknout „stvůry“.

Například ve Velké Británii jsou pokusy na opicích zakázány. V jiných zemích se ale běžně provádějí. Podle profesora filosofie Thomase Baldwina, který je jedním z autorů studie, by se možnost polidšťování opic měla brát vážně.

„Mám obavy z toho, že když začnete vkládat velké množství lidských mozkových buněk do mozků primátů, můžete proměnit opici v něco, co má kapacity jako člověk. Týká se to například řeči, nebo schopnosti manipulovat,“ řekl na tiskové konferenci v Londýně. „O takových věcech, které jsou zatím jen z oblasti fikce, potřebujeme již nyní začít přemýšlet,“ dodal.

Ve Spojených státech již vědci implantovali lidské embryonální kmenové buňky myším embryím. Myší buňky sice rychle přerostly ty lidské, ovšem myš je člověku vzdálenější než například šimpanz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám