Vědci pomocí obojků se signálním zařízením sledovali v letech 2004 až 2009 v Čukotském a Beaufortově moři samice ledních medvědů, které v kuse uplavaly alespoň 50 kilometrů. Jedenáct samic přitom doprovázela mláďata.

V šesti případech mláďata zvládla uplavat takovou vzdálenost a vědci je znovu za dva měsíce až rok spatřili. V pěti případech se ale mláďata znovu objevit nepodařilo.

Podle zoologa George Durnera, který se na výzkumu podílel, není možné s jistotou říci, že se mláďata utopila. Data ale podle něj ukazují na rizika spojená s plaváním na dlouhou vzdálenost. Mláďata, která nemusela uplavat takovou vzdálenost, se totiž vědcům podařilo znovu spatřit v sedmi z devíti případů.

Na ohrožení mláďat ledních medvědů ubýváním mořského ledu v důsledku klimatických změn upozorňovaly některé studie již v minulosti. Například v roce 2006 otiskl časopis U.S. Geological Survey práci, podle níž asi jen 43 procent mláďat ledních medvědů na jihu Beaufortova moře přežilo v předchozích pěti letech první rok života. Na konci 80. a začátku 90. let to přitom bylo ještě asi 65 procent.