Hlavní obsah

Zvětšené fotografie potravin a nápojů jsou pohledem do fantastických světů

Novinky, coe

Gary Greenberg z havajského institutu pro astronomii už 21 let pořizuje fotografické zvětšeniny těch nejobyčejnějších předmětů kolem nás. V hledáčku jeho upraveného mikroskopu jsou především potraviny a nápoje, jako například lístky bazalky či červené víno. Sérii pozoruhodných snímků přinesl britský Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Růžové víno zinfandel zvětšené 300krát

Článek

Sedmašedesátiletý Greenberg fotografuje až 300krát zvětšené předměty, jež předtím pozoruje svým upraveným trojrozměrným mikroskopem. Fotografie pak přinášejí netušený a překvapivý pohled na věci z běžného světa.

Foto: Profimedia.cz

125krát zvětšený rozmarýn

„Mikroskop je mocný nástroj ke zkoumání světa vědy i umění. Pozorování předmětů mikroskopem mě nikdy neunaví. Pokaždé, když vidím novou věc, je to pro mě překvapení,“ říká Greenberg.

Foto: Profimedia.cz

300krát zvětšené víno merlot

„Tajemství přírody jsou skrytá, přesto pokud se díváte zblízka, jsou k nalezení všude,“ domnívá se vědec, který si své trojrozměrné mikroskopy sám sestavil.

Foto: Profimedia.cz

Jahoda zvětšená 125krát

„Při pořizování fotografií z mikroskopu rozhoduje mnoho různých věcí. Je to kvalita čoček, světlo, fotoaparát a typ mikroskopu. Záběry trojrozměrných předmětů je obtížné pořídit, protože mikroskopy jsou schopny zaostřit jen velmi malou část jejich povrchu. Fotoaparát proto vyfotí jen kousek tohoto předmětu, další části jsou už rozostřené. Pokusil jsem se tomu vyhnout zaostřením předmětu z různých vzdáleností. Fotografii zcela zaostřeného předmětu pak pořídí až počítačový program složením několika dílčích záběrů.

Foto: Profimedia.cz

Zrnka cukru zvětšené 125krát

Greenberg se v současnosti zabývá detailním studiem písku z povrchu Měsíce, na což od amerického Úřadu pro letectví a vesmír (NASA) obdržel grant. Písek byl z družice odebrán před 40 lety během mise Apollo.

Foto: Profimedia.cz

Lístek bazalky zvětšený 125krát

Reklama

Výběr článků

Načítám