Hlavní obsah

Vědci našli způsob, jak využít energii ze vzduchu

Novinky, pro

Vědci vyvinuli zařízení, které dokáže získávat ze vzduchu energii vysílanou rádii, televizemi, sítěmi mobilních telefonů a satelitními komunikačními systémy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Všude kolem nás je velké množství elektromagnetické energie, ale nikdo zatím nebyl schopen ji využít,“ uvedl profesor Manos Tentzerisz z Georgia Institute of Technology v Atlantě.

Komunikační přístroje vysílají energii na velkém množství frekvencí a pásem. Přístroj vyvinutý vědci ji dokáže zachytit a uložit v bateriích, a to na frekvencích od FM rádiových signálů po radary, od 100 megahertz po 15 gigahertz.

Množství získané energie se pohybuje v mikrowattech a miliwattech, a může tak zásobovat bezdrátové senzory a mikroprocesory.

Využití na letištích 

Využití se nabízí například na letištích, kde radary a další komunikační zařízení vyzařují množství energie. Díky novému přístroji by ji bylo možné využít třeba k provozu bezdrátových senzorů, které odhalují přítomnost výbušnin. Senzory umístěné na potravinách by zase mohly detekovat chemikálie, které vznikají, když se jídlo kazí a upozornit na to spotřebitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám