Hlavní obsah

Čeští studenti si přivezli z Mezinárodní chemické olympiády v Ankaře čtyři medaile

Novinky, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě zlaté, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili získalo družstvo českých středoškoláků na Mezinárodní chemické olympiádě v turecké Ankaře.

Článek

Družstvo ve složení Aneta Pospíšilová (Gymnázium Mikulov), Ondřej Hák (Gymnázium Hořice), František Petrouš (Gymnázium České Budějovice) a Petr Louša (Gymnázium Havlíčkův Brod) skvěle obstálo v konkurenci 273 studentů ze 70 zemí.

Ondřej Hák a František Petrouš získali zlaté medaile, Petr Louša stříbrnou a Aneta Pospíšilová bronzovou medaili.

Zvláštní medaile navíc

„Navíc František Petrouš získal ještě další mimořádné ocenění - zvláštní medaili a cenu IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry - Mezinárodní unie pro čistou a užitou chemii) za nejlepší praktickou část. Měl totiž absolutně bezchybnou praxi, čistých 100 %,” zdůraznil RNDr. Petr Holzhauser z Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze, který jako jeden z mentorů české studenty doprovázel.

43. ročník Mezinárodní chemické olympiády probíhal od 9. do 18. července 2011 v turecké Ankaře. Studenti byli jako každoročně pečlivě vybírání tříkolovým systémem.

Prvním kritériem bylo umístění v národním kole chemické olympiády, které se konalo v lednu na Univerzitě Pardubice. Nejlepších 16 studentů absolvovalo teoretické přípravné soustředění v březnu na VŠCHT Praha. Po těchto dvou kolech bylo nejlepších osm studentů pozváno na praktické přípravné soustředění v dubnu na Přírodovědecké fakultě UK. Výsledný reprezentační tým pak tvořili čtyři studenti, kteří v tříkolovém výběru uspěli nejlépe.

Své vítězství si zopakovali

Letošní vítězové Ondřej Hák a František Petrouš získali zlaté medaile i na loňské Mezinárodní chemické olympiádě v Tokiu, kde tehdy jako studenti sexty obstáli v konkurenci středoškoláků o 2 – 3 roky starších.

Podle mluvčí VŠCHT Ivanky Pickové získali celkově v uplynulých letech čeští reprezentanti na mezinárodní chemické olympiádě 10 zlatých, 25 stříbrných a 33 bronzových medailí. Na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze studuje či pracuje v současné době 26 laureátů některé z medailí této prestižní mezinárodní soutěže.

Reklama

Související články

Chytré brýle zabrání oslnění

Na trh by se v dohledné době mohly dostat brýle, v nichž vám nebude hrozit oslnění. Brýle, které detekují místa s jasným svitem a zatemní konkrétní část skel,...

Výběr článků

Načítám