Hlavní obsah

Japonsko se vrátí k lovu velryb u Antarktidy

Novinky, BBC, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonsko hodlá letos k Antarktidě vyslat flotilu velrybářských lodí. Původně se přitom spekulovalo o tom, že protesty ochránců přírody, finanční problémy a nová pravidla pro rybolov by mohly Japonsko od lovu velryb u Antarktidy odradit.

Článek

Na zasedání Mezinárodní velrybářské komise (IWC) ale japonský zástupce Joji Morishita prohlásil, že země vycházejícího slunce se k lovu vrátí.

Zástupci Sea Shepherd Conservation Society, kteří dosáhli toho, že byl poslední lov předčasně ukončen, nyní plánují návrat do oblasti, kde velrybáři loví. Plavidla této organizace jsou pro Japonsko hlavní překážkou v obnovení lovu. „Jednoduše řečeno, musíme zvážit, jak zabránit dalšímu útoku od organizace Sea Shepherd,“ uvedl Morishita.

Házeli smradlavé bomby

Během zasedání IWC ukázali japonští delegáti fotografie a videa, na kterých podle jejich tvrzení aktivisté útočí na velrybářské lodi světlicemi a skleněnými lahvemi naplněnými páchnoucí kyselinou máselnou. Aktivisté prý rovněž házeli do vody silná lana, aby se namotala na lodní šrouby velrybářských lodí.

Sea Shepherd zatím posílal každým rokem větší flotily stále rychlejších lodí, kdežto Japonsko velikost svých flotil zmenšovalo. V minulé sezóně tak měli ochránci přírody poprvé navrch. Místo původně plánovaných 850 velryb jich nakonec Japonci ulovili 170. Zatím není jasné, jak Japonci hodlají při dalších výpravách své lodě chránit.

Další překážkou, před níž Japonci nyní stojí, jsou nové regulace emisí na moři, které vstoupí v platnost od příštího roku. Tovární loď Nisshin Maru tak nebude do oblasti lovu vpouštěna s nádržemi plnými paliva a bude muset být upravena.

Finanční potíže

Japonsko navíc čelí finančním potížím, když jeho státní rozpočet byl velmi napjatý už před příchodem letošního zemětřesení a ničivé tsunami. Spotřeba velrybího masa navíc pomalu klesá, a náklady na lov rostou.

Všechny tyto problémy jsou ale podle Morishity jednodušeji překonatelné než boj se Sea Shepherds. Podle některých pozorovatelů ale Japonsko možná viní Sea Shepherds proto, aby mohlo opustit lov velryb u Antarktidy, aniž by ztratilo tvář.

Reklama

Výběr článků

Načítám