Hlavní obsah

Desetině živočišných a rostlinných druhů hrozí do roku 2100 vyhynutí

Novinky, pro

Během příštích 90 let vymře až deset procent živočišných a rostlinných druhů na Zemi. Tvrdí to studie univerzity v Exeteru, která se zabývala dopady současných klimatických změn na rostliny a živočichy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Studie zkoumala téměř 200 různých odhadů budoucích vlivů změny klimatu a porovnávala je se 130 zprávami o změnách, které již proběhly. Úbytek počtu živočichů v důsledku těchto změn odpovídal podle studie dřívějším odhadům nebo byl dokonce vyšší, než se očekávalo.

„Naše studie by měla vést k přijetí rychlých opatření. Mnoho druhů, u nichž už nyní dochází k poklesu populace, by mohlo při zachování současného stavu vyhynout. Je na čase přestávat se vymlouvat na to, že dopady změn klimatu jsou nejisté. Náš výzkum ukazuje, že škodlivé vlivy změny klimatu se již projevují a jejich vliv překonává původní odhady,“ řekla Ilya Maclean z univerzity v Exeteru.

Ohrožení biodiverzity

Studie se zabývala širokou škálou živočišných a rostlinných druhů po celém světě. Její výsledky potvrzují, že změny klimatu vyvolané lidskou činností jsou už nyní hrozbou pro uchování biodiverzity.

„Dopady změny klimatu můžeme sledovat po celém světě, mezi všemi skupinami zvířat a rostlin, ať se jedná o ptáky, červy či mořské savce. Předpovědi, že změna klimatu bude pro rostlinné a živočišné druhy vážnou hrozbou, se vyplnily,“ uvedl spoluautor studie Robert Wilson.

Opatření musí přijít ihned

Podle jeho slov musí přijít nápravná opatření ihned. „Znamená to snížení emisí uhlíku a ochranu druhů před dalšími hrozbami, jako je neustálé zmenšování biotopů nebo znečištění ovzduší,“ dodal Wilson.

Zmenšující se plocha ledu v Beringově moři snížila během pouhých dvou let (1999-2001) výskyt měkkýšů z průměrných 12 na 3 na čtvereční metr. Ti jsou přitom hlavním zdrojem potravy pro druhy na vyšším stupni potravinového řetězce, například kajky.

Oteplování a sucha způsobují výrazné poklesy populací dříve hojně rozšířených obojživelníků v Yellowstonském národním parku. Mezi lety 1992 až 1993 a 2006 až 2008 se tam snížilo množství mloků skvrnitých o téměř polovinu, populace žab klesly až o 75 procent.

Výskyt jednoho z nejrozšířenějších druhů žijících V Antarktidě, červa C.elegans, se mezi roky 1993 až 2005 snížil o 65 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám