Hlavní obsah

Ohromná erupce na Slunci vyvolala "sluneční tsunami"

Začátkem července zachytila družice velkou sluneční erupci, která se odehrála na západní straně Slunce. Dle stupnice erupcí nebyla nijak zvlášť velká, avšak na pohled byla dramatická a díky tmavému podbarvení i neobvyklá.

Článek

"Co se týče hrubé síly, jednalo se o středně velkou erupci, která ovšem měla dramatický a nezvyklý vzhled způsobený inkoustově tmavou barvou," řekl fyzik Alex Young z observatoře Solar Dynamics, která jev zaznamenala.

Výbuch byl způsoben nestabilními magnetickými vlákny, která se objevila v blízkosti povrchu Slunce. Erupce vymrštila do jeho gravitačního pole ohromné ohnivé koule několikrát větší, než je planeta Země, a zárověň způsobila tzv. sluneční tsunami. Vlna se šířila od místa svého vzniku přes polovinu Slunce.

Dle odborníků z observatoře Solar Dynamics, jejíž činnost byla zahájena v roce 2010, jsou podobné záběry pro solární fyziku klíčové. Jeden takový výbuch totiž může spustit několik dalších, jejichž studie rozšíří informace o chování Slunce.

Vzhledem k faktu, že před vznikem SDO mohly vesmírné observatoře pozorovat Slunce jen v omezeném zorném poli, je možné, že takovéto erupce jsou na Slunci běžné, dodal Youg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám