Hlavní obsah

Města pohltí více CO2 než se čekalo

Novinky, BBC, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stromy ve městech hrají velmi významnou roli při snižování množství CO2 v atmosféře. Vliv vegetace na jeho pohlcování je tak velmi velký. Vyplývá to z vědecké studie, jejíž výsledky budou zveřejněny v časopise The Journal of Applied Ecology.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výzkumníci pomocí dat ze satelitů zjistili rozsah vegetace v britském Leicestru, kde žije přibližně 300 tisíc obyvatel. Podle odhadů je městskou vegetací, zejména stromy, pohlceno asi 231 tisíc tun uhlíku.

Většina veřejných prostranství v Leicesteru je pokryta trávou. „Pokud by byly jen na desetině této plochy vysázeny stromy, celkové množství pohlceného uhlíku ve městě by mohlo stoupnout o 12 procent,“ uvedla Zoe Daviesová z Univerzity v Kentu, jedna z autorů studie.

Svět měst

Autoři výzkumu upozornili, že během posledních sto let stoupl počet lidí žijících ve městech desetinásobně. V současnosti žije v městských oblastech více než polovina světové populace.

V důsledku rychlého zalidňování tak městské oblasti rostly velice rychle, přesto jim podle Daviesové nebyla dosud přikládána žádná ekologická hodnota. „Naše studie ukazuje, že je to chyba. V městské vegetaci je zachycováno velké množství uhlíku,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám