Hlavní obsah

Ledovce budou tát rychleji kvůli teplé mořské vodě

Novinky, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst průměrné teploty vzduchu způsobený globálním oteplováním je pravděpodobně jen jedním z faktorů ovlivňujících tání ledovců u zemských pólů. Podle nové studie k němu přispěje i vyšší teplota vody po ledem.

Foto: ČTK

Zvyšující se teplota způsobuje tání grónských ledovců.

Článek

Jianjun Yin z University of Arizona oznámil ve studii v časopisu Nature Geoscience, že vyšší teplota vody přispěje k rychlejšímu tání ledovců, než se dosud čekalo.

„Vliv zahřívání oceánů je ve srovnání s oteplováním atmosféry zásadní. Pokud umístíte kostku ledu do vyhřáté místnosti, rozpustí se za několik hodin. Umístíte-li ale kostku ledu do hrnku s teplou vodou, rozpustí se během pár chvil,“ uvozornil Jianjun Yin.

Pokud se plovoucí led poblíž pobřežních oblastí rozpustí, zrychlí to pohyb ledovců a do moří se dostane více ledu.

„Znamená to, že ledy v Grónsku a Antarktidě se pravděpodobně rozpustí rychleji, než se dosud předpokládalo,“ uvedl spoluautor studie Jonathan T. Overpeck.

Mořská hladina by tak mohla do konce stoupnout asi o metr a v příštích stoletích ještě podstatně více. Podle studie by mohla teplota pod hladinou oceánu kolem Grónska mohla do roku 2100 stoupnout až o dva stupně Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám