Hlavní obsah

Pardubice odmítly převzít umělecké školy

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roky nevychládající spor mezi krajským městem Pardubice a Pardubickým krajem má od minulého týdne nové aktuální téma. Město totiž odmítlo převzít od Pardubického kraje roli zřizovatele dvou základních uměleckých škol.

Foto: Profimedia.cz

Pardubičtí zastupitelé se obávají toho, že by převzetí základních uměleckých škol město finančně zatížilo.

Článek

Pardubice jsou zatím jediným městem, které se kraji v tomto požadavku vzepřelo. Zastupitelé se obávají toho, že by převzetí město finančně zatížilo.

Město se bojí nákladů

Základní umělecké školy v Havlíčkově a Lonkově ulici navštěvuje podle ČTK kolem 2200 dětí, čtyři pětiny z nich bydlí v Pardubicích. Podle vedení města kraj na školy doplácet nemusel. Obavy většiny městských zastupitelů z finančních dopadů na Pardubice to ale nerozptýlilo.

Zastupitel Simeon Karamazov (ODS) informoval, že k převodu uměleckých škol nedaly výbory a odbory města kladná stanoviska. „Argument, že vyplníme přání rady Pardubického kraje, mi připadá hodně slabý. Zdá se mi, že nás to bude hodně stát, budeme s tím mít problémy. Prostě nevidím žádný rozumný důvod k převodu,“ řekl Právu Karamazov.

Michal Koláček (Sdružení pro Pardubice) zase zpochybnil vyrovnané hospodaření škol. Další zastupitelé poukazovali i na to, že Pardubický kraj městu obecně příliš vstříc nevychází, nemůže tedy očekávat vstřícnost z druhé strany.

Kraj chce péči o rozvoj talentů přesunout na města

Pardubický kraj již několik let usiluje o to, aby domy dětí a mládeže a umělecké školy, které zřizoval, převzala města. Vedení kraje se bude touto pardubickou revoltou zabývat až na podzim.

„Požadavek kraje má logiku a je opodstatněný. Ale přichází v době, kdy města a obce mají kritický nedostatek financí. Mělo se o tom jednat už v minulém volebním období. Jsou i jiné nevýdělečné instituce, které svým významem nespadají pod kraj a jiné naopak působením krajské město přesahují,“ podotkl pardubický poslanec Miroslav Váňa (ČSSD).

Měl na mysli především Komorní filharmonii Pardubice nebo Východočeské divadlo. Na jejich provoz sice Pardubický kraj přispívá, ale v posledních letech příspěvky klesají.

Shodu naopak v posledních dnech nachází město Pardubice a Pardubický kraj ve směně školských budov. Kraj tak aktuálně získává budovu Střední průmyslové školy potravinářské, uvolní ministerstvu spravedlnosti budovu Střední průmyslové školy chemické pro potřeby krajského soudu a město Pardubice v této trojsměně získá od státu pozemky pod chátrajícími i rozestavěnými sportovními zařízeními v centru města.

„Je to možnost pracovat na rozvojových plánech města,“ komentoval směnu, zdánlivě pro město Pardubice nevýhodnou, mluvčí magistrátu Ondřej Tušl.

Reklama

Výběr článků

Načítám