Hlavní obsah

Pod neviditelným pláštěm vše zmizí, na výzkumu se podílel i Čech

– Brno
Právo, Jan Trojan

Čáry máry fuk, ať ta mísa ze stolu zmizí. To bylo dosud možné jen v pohádkách či filmovým trikem. Teď se ale moderní fyzika k takovému kouzlu přiblížila. A to i zásluhou fyzika z Masarykovy univerzity (MU) v Brně, profesora Tomáše Tyce.

Článek

Zázrak neviditelnosti uvidí poprvé veřejnost od 5. do 10. července na prestižní výstavě pořádané Královskou společností v Londýně, kde budou podle Tyce jednoduché ilustrace základních jevů uplatňovaných v neviditelných pláštích názorně prezentovány.

Věc se neztratí, jen není vidět

Princip je v tom, že věc nezmizí, ale není vidět. Stačí přes určitý předmět přehodit jakýsi symbolický „neviditelný plášť“ a vidíte, takříkajíc, skrz. Je to výsledek složitých výpočtů a výzkumů, na nichž se český vědec podílí s německým kolegou Ulfem Leonhardtem.

„Náš výzkum pokračuje. Nedávno jsme například spolu s Leonhardtem a jedním jeho studentem přišli s dalším návrhem neviditelného pláště, jehož konstrukce by měla být ještě snazší než konstrukce pláště předchozího,“ sdělil Právu Tyc ze svého pracovního pobytu v Irsku. Několik měsíců v roce pravidelně tráví také na univerzitě ve skotském St. Andrews.

Tam se oba profesoři seznámili při Tycově půlročním pobytu. Společně začali s bádáním v oblasti neviditelnosti; oba se zaměřují, zjednodušeně řečeno, na světlo. Tyc se několik let věnoval kvantové informaci a optice a ve Skotsku ho okamžitě zaujaly Leonhardtovy výzkumy.

Světelné paprsky objekt obtékají

Ve své laboratoři Němec například vytvářel černé díry známé z vesmíru. První společné objevy publikovali v prestižním časopise Science již před dvěma lety.

Tyc vysvětlil, že zatímco v jejich původním návrhu se světelné paprsky od pláště odrážely, nyní jej obtékají. Lidské oko to nezaznamená, protože v novém neviditelném plášti je rychlost světla nižší než ve vakuu.

A snížením rychlosti obtékajících paprsků lze zjednodušit výrobu pláště, říká Tyc a hned skromně dodává, že teorií neviditelnosti se zabývá ve světě více vědeckých skupin. Žádná z nich, včetně Tyce a jeho kolegy, zatím nedokáže zneviditelnit pohybující se předmět či osobu, takže Harry Potter musí ještě zůstat ve svém pohádkovém příběhu.

„K maskování pohyblivých předmětů bude snad možné využít jiné typy neviditelnosti, například kamufláž, kdy pozadí za předmětem snímá kamera a zpracovaný obraz je promítán na předmět zepředu. Neumím si zatím představit, že by se to podařilo pomocí neviditelných plášťů,“ říká teprve 37letý profesor Tyc.

Od vojenského zneužití se vědci distancovali

Využití výsledků dosavadních výzkumů vidí mj. ve stavebnictví. Neviditelný plášť by se umístil kupříkladu kolem opěrných prvků budovy, takže by nestínily a nezakrývaly výhled.

Na internetu se nedávno objevila zlostná věta anonyma: „Napadá mě spousta možností, jak bude plášť zneužit, ať už k vojenským nebo zločineckým účelům. Buď si to pan profesor neuvědomuje, nebo mu jde jen o zisk a je mu to jedno.“

Tyc k tomu jen poznamenal, že všechno lze použít k dobrým i zlým věcem. A připomněl, že se svým německým kolegou se již distancovali od využití svého objevu ve vojenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám