Hlavní obsah

Teleskop zachytil gigantickou srážku galaxií, může odhalit temnou hmotu

Novinky, Vladimír Michna

Vědci zaznamenali ve vesmíru galaktickou srážku obřích rozměrů. Došlo k ní v seskupení čtyř galaktických shluků zvaném Pandora. Tyto galaktické shluky jsou největšími strukturami ve vesmíru, jaké známe, obsahují stovky galaxií a miliardy hvězd, ale také horký plyn a tzv. temnou hmotu.

Foto: Profimedia.cz

Záběr Hubbleova teleskopu pořízený zdokonalenou průzkumnou kamerou ukazuje centrální část galaxie Pandora po kolizi.

Článek

Jen málo podobných srážek bylo fotograficky zachyceno. „Veškerý plyn, galaxie a temná hmota se k sobě vzájemně přitahují svými gravitacemi, takže během velmi dlouhé doby se srazí znovu a skončí v jednom velkém shluku. Musíte tedy vše zachytit ve správný čas, zrovna v momentu úderu, když jsou objekty ještě odděleny,“ říká Richard Massey z Královské observatoře v Edinburghu.

Právě v takovém momentu byla zachycena Pandora, oficiálně pojmenovaná jako Abell 2744. Galaxie a horké plyny se při srážce rozšířily po celém okolí.

Tuto kolizi zachytil vesmírný teleskop Chandra a Hubbleův vesmírný teleskop ji vědcům zprostředkoval. Jeho ostré vidění jim umožnilo zmapovat temnou hmotu galaktického shluku efektem gravitační čočkovitosti, což je jev, při kterém těžká, ale neviditelná hmota může ohýbat světlo a tvořit obrázky hvězd a galaxií za ní.

Temná hmota je označení hypotetické formy hmoty. Její existence by vysvětlovala nesrovnalosti mezi některými skutečně pozorovanými a vypočítanými hodnotami. O povaze temné hmoty existuje množství teorií, většina z nich se shoduje na faktu, že temnou hmotu lze ve vesmíru pozorovat jen díky jejímu gravitačnímu vlivu na okolní objekty tvořené běžnou „svítící“ hmotou.
Zdroj: Wikipedie

„Nyní máme kombinované fotografie galaxií, plynu a temné hmoty,“ řekl Massey BBC. Fotografie ukazuje neobvyklý střet a přináší unikátní možnost lépe tuto hmotu poznat.

Podle Masseye tak vědci mohou studovat temnou hmotu ve chvíli, kdy není ničím zatemněná a mohou tak zjišťovat, co ji vlastně tvoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám