Hlavní obsah

Tři přihlášky jsou moc, míní ředitelé středních škol

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina ředitelů středních škol v Pardubickém kraji souhlasí s novými přijímacími zkouškami, nicméně se s vedením kraje shodli na řadě úprav, které by mohly řízení v příštích letech vylepšit. Největší problém spatřují ředitelé spolu s odbornou veřejností v existenci tří přihlášek.

Foto: Profimedia.cz

Způsob testování by bylo dobré odzkoušet už na základních školách, aby se s ním děti naučily pracovat.

Článek

Některé požadavky ředitelů ale bude nutné tlumočit na úrovni Asociace krajů ČR, vlády a ministerstva. Právo o tom informovala mluvčí Pardubického kraje Magdaléna Navrátilová.

Deváťáci se začali učit

„Nejdůležitějším výsledkem přijímaček je, že se deváťáci začali učit,“ uvedl Ivo Jiránek ze Střední školy zahradnické a technické v Litomyšli.

„Je to důležité, když děti neztratí návyk učit se, jak tomu bylo mnohdy v minulých letech, kdy učení už od poloviny osmého ročníku vypouštěly. Plody tohoto efektu budeme sklízet ještě v příštích letech. A navíc jsme získali srovnatelná data, se kterými můžeme dál pracovat,“ připomněl Milan Bača ze svitavského gymnázia.

Způsob testování bude ale potřeba zkoušet už na základních školách, aby se s ním děti naučily pracovat a zvykly si i na to, že za špatnou odpověď se body odečítají. Ředitelům se tento systém líbí především proto, že vylučuje takzvané tipování otázek.

Testy už na základních školách

Nejvíce by ocenili, kdyby se testy plošně zavedly už na základních školách a žáci by si z nich na střední školu přinesli jen výsledky.

Podle vedení kraje i ředitelů škol je potřeba sjednotit strukturu bodů za výsledky na základní škole, zohlednit školy s talentovými zkouškami a mírně snížit bodovou hranici, která byla nastavena v letošním roce. Nezbytné bude určit i minimální hranici bodů pro druhé, případně další kolo přijímaček.

Tři přihlášky jsou trnem v oku

Největší problém spatřují ředitelé škol v existenci tří přihlášek na střední školy. „Tři přihlášky jsou výhodné pouze pro úzkou skupinu těch nejšikovnějších dětí, které se dostanou na všechny tři školy a pak si vybírají,“ zdůraznil Milan Bača.

Zástupcům škol vadí také možnost manipulovat se zápisovými lístky až do září, přiklánějí se k termínu 15. června, který by ale bylo potřeba zavést celostátně.

„Chtěli bychom, aby naše doporučení dostaly školy už během září a mohly se na vše s předstihem připravit. Zároveň budeme tlumočit názory a podněty s řediteli škol na Asociaci krajů ČR i na ministerstvu školství,“ uvedla krajská radní Jana Pernicová (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám