Hlavní obsah

Učitelé na Karlovarsku se budou moci zdarma vzdělávat

Právo, Rudolf Voleman

Vybraní učitelé na středních a základních školách v Karlovarském kraji si budou moci v příštím roce za peníze kraje doplňovat kvalifikaci. Vedení kraje se totiž rozhodlo uvolnit ze svých zdrojů 1,5 miliónu korun, díky kterým chce doplnit kvalifikaci pedagogům zejména v technických oborech, angličtině, chemii, fyzice a matematice.

Foto: Profimedia.cz

V základních školách splňuje předepsanou odbornou kvalifikaci asi 68 % učitelů a ve středních a vyšších odborných školách okolo 71 % pedagogů.

Článek

Právě těchto kvalifikovaných učitelů je v regionu, který patří v rámci republiky v podílu pedagogů s potřebnou kvalifikací na poslední místo, nejméně.

V základních školách splňuje předepsanou odbornou kvalifikaci asi 68 % učitelů a ve středních a vyšších odborných školách okolo 71 % pedagogů.

Podpoří zájemce o doplnění kvalifikace

„Vedení kraje se proto rozhodlo podpořit učitele základních škol a krajských středních škol, kteří budou mít zájem si kvalifikaci doplnit,“ uvedl krajský radní pro školství Vratislav Emler (nez.), podle kterého kraj milión korun rozdělí mezi čtyřicet středních škol a půl miliónu korun na stejný počet základních škol.

„Zaměřili jsme se na dosavadní pedagogy, protože je u nich mnohem větší pravděpodobnost, že v našem kraji a na našich školách po ukončení studia zůstanou, než je tomu u studentů pedagogických fakult,“ vysvětlil Emler.

Peníze mají dostávat školy na základě žádosti svého zaměstnance, který si bude chtít potřebnou kvalifikaci doplnit. Na středních školách 25 tisíc a na základních 12,5 tisíce korun na učitele.

Možnost studia v regionu

„Zájemci o doplnění a rozšíření kvalifikace přitom od loňského školního roku mohou studovat přímo v regionu,“ uvedl Emler a připomněl, že vloni Západočeská univerzita po několika letech jednání zahájila v rámci celoživotního vzdělávání dvouletý kurz učitelství pro 1. stupeň základních škol.

Po jeho úspěšném ukončení a přijetí do řádného magisterského studia mohou absolventi pokračovat rovnou ve 3. ročníku tohoto studia.

„Do kurzu bylo přijato okolo padesáti uchazečů a tato spolupráce se úspěšně rozvíjí i nadále. Po provedeném průzkumu v základních a středních školách bude od září letošního roku zahájen stejný kurz pro dalších zhruba čtyřicet nekvalifikovaných učitelů prvního stupně, který bude financován z grantového projektu univerzity,“ poznamenal Emler, podle kterého možnost získání kvalifikace bude umožněna i pětadvaceti nekvalifikovaným učitelům 2. stupně základních a středních škol.

Od září bude pro ně organizován jednoletý kurz anglického jazyka s následným bakalářským a magisterským studiem v oboru anglický a český jazyk.

Reklama

Výběr článků

Načítám